Bezpečí dětí už nebude ohroženo: DDM Nymburk začíná s rekonstrukcemi

DDM Nymburk konečně čeká rekonstrukce
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dům dětí a mládeže v Nymburku minimálně zvenku viditelně chátrá, což se v těchto dnech snaží změnit planovaná rekonstrukce. Co vše se bude opravovat a kde se vezmou potřebné tři miliony korun?

Dům dětí a mládeže (DDM) v Nymburku, jenž sídlí v ulici 2. května, se konečně dočká zásadních oprav. Ty by měly přinést především daleko větší bezpečí a kvalitnější hygienické zázemí pro přibližně 260 dětí, které každý týden zájmové zařízení navštěvují. 

Původní majitelkou domu byla Aloisie Pfeiferová. V roce 1971 byl dům převeden do majetku Městského národního výboru Nymburk. Ještě před DDM tu sídlil Dům pionýrů. Od roku 2010 je budova majetkem kraje.

"Rekonstruční práce již odstartovaly, pracovníci začali podřezávat budovu, aby do ní nešla vlhkost. Budou se také měnit všechna okna za plastová a vznikne i nová fasáda a střecha," popsala plán rekonstrukce ředitelka DDM Dana Kuchařová. 

Využije se půdní prostor

Některé části domu byly doteď bez využití, což se však změní. Proměnit by se měly především půdní prostory, které chce DDM do budouna využít jako výtvarnou dílnu. Zatím je tam pouze skladiště. "Když už se bude zateplovat a dělat nová střecha, tak jsme požádali o to, aby se mohl prostor využít." 

Problémem je financování střešních oken, které musí proběhnout z peněz DDM. Samozřejmě se tedy snaží, aby docházelo co nejvíce dětí a plánovalo se hodně akcí. "Prostředky se snažíme získávat i z různých druhů grantů," vysvětlila Kuchařová.

Oprava by měla přinést hlavně kýženou úsporu tepla. Většina současných oken v DDM totiž velmi špatně těsní a některá z nich dokonce ani nejdou otevřít. Oprava by tak měla zajistit větší bezpečnost dětí stejně jako dodržení předepsaných hygienických norem. Ve vile je totiž velký problém s tím, že se ve zdech udržuje vlhkost. 

Stavba by měla spolknout celkově okolo třech milionů korun. Peníze půjdou z dotace ministerstva životního prostředí, konkrétně pak z Operačního programu Životní prostředí. Zbytek peněz pak zajistí kraj jako zřizovatel příspěvkové orgnizace. Hotovo by mělo být pravděpodobně do poloviny června.