Příští týden čekejte tropy, celý červen bude teplotně nadprůměrný

Nezapomínejte chladit vaše domácí mazlíčky
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Milovníci horkých dní a nocí jásají. Nadcházející týden bude velmi teplý, i když se nad naším územím vystřídá několik studených front. Celý červen pak bude teplotně lehce naprůměrný. Meteorologové také očekávají déšť a bouřky. 

Příští měsíc by měl být lehce nad průměrnou teplotou s tím, že nejteplejší bude nadcházející týden. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu. "Období od 29. května do 25. června 2017 bude jako celek teplotně mírně nadprůměrné. Relativně nejteplejší a tedy i naprůměrný očekáváme první týden. Další tři týdny podle předpovědi předpokládáme teplotně převážně průměrné nebo slabě nadprůměrné."

Déšť si moc neužijeme

Meteorologové zároveň předpokládají, že srážky ve zmíněném období budou mírně pod průměrem, což určitě není dobrá zpráva hlavně pro zemědělce. Po tuhé zimě, která některé z nich stála většinu úrody, mají doslova "za rohem" sucha. V jednotlivých regionech budou však srážkové úhrny velmi rozdílné. 

Průměrná teplota pro nadcházející čtyři týdny je 15,9 °C. Nejnižší průměrná teplota 13,6 °C byla v roce 1974, nejvyšší pak 19,8 °C v roce 2003.

Celý příští týden bude počasí v Česku ovlivňovat rozsáhlá tlaková výše, která bude postupovat ze střední nad jihovýchodní Evropu. Její kraj nám přinese velmi teplý vzduch od jihu. Pravděpodobně středa a pak závěr týdne budou patřit studené frontě. Nějaký drastický pokles teplot už však nehrozí. 

Už v pondělí se teploty dostanou nad tropickou třicítku. Vedra však vyvrcholí zřejmě o den později, kdy se rtuť teploměru dostane místy až na třiatřicítku. Odpoledne a večer ale dorazí bouřky, kvůli kterým bude také zesilovat vítr. Středa bude lehce studenější, teploty vyšplhají "jen" na maximálních osmadvacet, na většině území se očekává 26 stupňů. O jeden, dva stupínky nižší může být teplota ve čtvrtek

Kdo by se snad bál, že se počasí na víkend pokazí, nemusí. Od pátku do neděle se totiž očekává jasno až polojasno. A i když v neděli začne přibývat oblačnost a objeví se častější bouřky, celkový dojem z krásného víkendu by to pokazit nemělo. Teploty se budou všechny tři dny pohybovat mezi 23 a 28 stupni.