Dvanáctý z dílů "infarktových" běhů vedl dolním Posázavím

 

Jeden z nejnáročnějších dílů dvacetičlenného seriálu „Běhů do kopců v Praze a okolí“ dnes startoval v posázavské obci Hvězdonice.

Z výchozího bodu, který se nacházel v trampské osadě Merida na pravém břehu řeky Sázavy, postupně vyrazilo na cestu 114 běžců. O tuhém kořínku všech zúčastněných svědčí skutečnost, že stejný počet závodníků proběhl i cílovou značkou v areálu observatoře Astronomického ústavu v Ondřejově. K dosažení konečné mety přitom vedla trať dlouhá 5750 metrů, v celkovém převýšení 255 metrů. „Na přilepšenou“ sportovcům dávalo i pálivé slunečné počasí s teplotami okolo 25 stupňů Celsia.

 

Na nejvyšší ze stupňů vítězů v sobotu vystoupali Viktor Šinágl s časem 23:27 a Lenka Šibravová, která od startu do cíle doběhla za 28 minut a 21 vteřin. Za zdolání náročné tratě ale zasluhují uznání jména mužů a žen z celé výsledkové listiny. Z té se, mimochodem, dala například vyčíst i informace, že nejmladšího a nejstaršího závodníka od sebe dělilo 69 let.

 

Rekord tratě drží od roku 2012 Petr Pechek, který vymezenou trasu proběhl v čase 22:11. V tom samém roce se zrodil i dosavadní ženský nejrychlejší čas závodu, kterým se může pochlubit Helena Poborská s 27 minutami a 22 vteřinami. Jediným přepisem v historických tabulkách běžeckého klání Hvědonice-Ondřejov byl údaj o nejvyšší návštěvnosti, který byl letos překonán o tři účastníky.

Klíčová slova: