Český ringet na vzestupu. Z Letňan veze hlavně zkušenosti

Česko vs Slovensko
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Finské týmy Haukat a Ice Ladies, švédský Ulriksdals SK a slovenská reprezentace. Z domácích týmů se na Czech Ringette Challenge Cupu představily hned dva české reprezentační výběry.

 Už jen dvojité zastoupení svědčí o rozvoji, kterým v Čechách prochází nová sportovní disciplína. Ta se nejvíc podobá lednímu hokeji, liší se ale například hrou s gumovým kroužkem a holí bez čepele.

 

Účast na turnaji v letňanské Ice Areně přinesla českým ringetistkám další potřebné zkušenosti pro jejich sportovní růst. „Těch mezinárodních turnajů v ringetu zase tolik není. Czech Ringette Challenge Cup je podle mě nejzásadnější, protože Slováci ani Češi nemají finance k tomu, aby mohli příliš cestovat po světě. Naopak Švédové a Finové ty prostředky mají“, poodhalil situaci ve výhradně ženském sportu Radek Dán, jeden z turnajových organizátorů. Zajímavou školou by pro české průkopnice bylo střetnutí se zástupcem ringetové velmoci z Kanady. Letošní ročník turnaje se však musel obejít bez účasti kolébky sportu.

 

S triumfálním skóre branek 55:6 se vítězem třídenního klání stal finský tým Haukat, který od pátku do neděle zaznamenal jednu remízu a čtyři vítězství. Podle očekávání se na stupínky vítězů postavily i zbylé dva severské celky. Finské Ice ladies si z Letňan odvezly stříbrné medaile, bronz povezou domů do Švédska Ulriksdals SK.

 

Smutnit nemusí ani Češky a Slovenky, pro které turnaj znamenal jednu z mála příležitostí účasti na mezinárodní scéně. Spokojenost s vystoupením obou reprezentačních družstev zazněla i z úst reprezentantky a místopředsedkyně Českého svazu ringetu Lenky Kobylákové. „Jsem spokojená, když uvážím, proti komu a v kolika hráčích jsme nastoupili. Střídali jsme se v sedmi, osmi lidech, což nás proti týmům z Finska a Švédska stálo velké úsilí. Na druhou stranu, člověku to alespoň něco dá, když se na střídačce příliš neohřeje“.

 

Prospěch by ringetistkám měla přinést i předsedkyně Mezinárodní federace ringetu, která od úterý do neděle bude českým hráčkám předávat své hráčské zkušenosti. „Věřím, že, nám vzájemná spolupráce během přípravy hodně přinese “, doplnila na závěr Kobyláková.

Klíčová slova: