Půlmaraton v Miřejovicích po sedmé rozpůlil prázdniny s BUGGYRA truckem

Běžci zhruba 1 km za startem na "starém mostě"
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Miřejovické půlení vzniklo již v roce 2009 a pravidelně se koná v sobotu zhruba v polovině letních prázdnin. Letošní ročník vyšel na sobotu 1. srpna, kdy panovalo slunečné a teplé počasí. Půlmaratonu se zúčastnilo 168 běžců, z toho 5 závodníků ho nedokončilo.

Celkem 168 běžících odstartovalo na půlmaraton v 10 hodin. Trasa vede z Miřejovic až do Dědibab a zpátky. Běží se přes Nelahozeves, přes starý most, kolem zámku Veltrusy, osovou alejí veltruským parkem, přes obec Všestudy. V Dědibabech se půlmaratonci otočili a běželi zpět s částečně pozměněnou trasou.

Mapa závodu

Miřejovice jsou malá ves na Mělnicku, kde v roce 2011 žilo 61 obyvatel. Miřejovické půlení zde začal provozovat Maraton klub Miřejovice, z.s., jehož předsedou je Josef Burian, před šesti lety. Kromě půlmaratonu se tu ve stejný den běží i lidový běh, který měří 2,1 kilometru a Černohorský pivní půlmaraton. Ten spočívá v tom, že se vypijí dvě velká desetistupňová (či nealkoholická) piva na kilometrové trase. 

Na Miřejovickém půlmaratonu se kromě běhání dražily různé předměty a celková vydražená částka, jež přesáhla sumu 10 tisíc korun, putovala již potřetí na konto Sportovního klubu vozíčkářů Praha.

Všichni účastníci a návštěníci si mohli také na Miřejovickém půlení z blízka prohlédnout závodní tahač BUGGYRA.

Buggyra truck si mohli v Miřejovicích prohlédnout z blízka

Celkové výsledky

Jako první do cíle doběhl loňský vítěz Jiří Čivrný (1980) z Eleven run teamu s časem 1:14:00. Čivrný ml. běhá od svých sedmnácti let. Běhání má ovšem v rodině, jeho otec Jiří vyhrával maratony.

Jako druhý o 51 sekund později se do cíle dostal sedmadvacetiletý Volodymyr Trotsiuk, který studuje PhD. envorimentální studia na ČZU.

Jako jako třetí s časem 1:16:34 doběhl Petr Havelka (Eleven run team), který se předtím účastnil již pěti ročníků půlmaratonu v Miřejovicích.

 

Výsledky žen

První ženou, která se dostala do cíle, byla Radka Churáňová, jež se umístila v celkovém pořadí na dvanáctém místě s časem 1:24:30. Pracuje jako trenérka běhu a Miřejovického půlmaratonu se již v minulosti několikrát účastnila.

S časem 1:25:23 jako druhá žena do cíle doběhla Zuzana Rusínová, v celkovém pořadí byla na čtrnácté příčce. 

Michaela Dimitriadu doběhla z žen jako třetí, celkově jako 34. v pořadí, s časem 1:33:06.¨Tato běžkyně, jež se účastní i ultramaratonů, se v roce 2012 stala mistryní světa v běhu na 24 hodin v Polských Katowicích s výkonem 244,232 km, čímž překonala svůj vlastní rekord ČR o 10 kilometrů. Zároveň se dostala na druhé místo v historických světových tabulkách v silničním 24 hodinovém běhu.

Klíčová slova: