Vodácký kvíz

18.08.2015 - 20:36  

Považuješ se za zkušeného vodáka? Náš kvíz by pro tebe měl být procházkou růžovou zahradou. Na vodě jsi nikdy nebyl? Přesto to zkus. Třeba jsi rozený vodák.
 

1. Vodácký pozdrav zní:

           a) nazdar

           b) ahoj

           c) dobrej

 

2. Zadák je:

         a) kormidelník

         b) vodák s velkou zadnicí

         c) nejpomalejší člen vodácké výpravy

 

3. Háček je ve vodácké terminologii:

        a) ten, kdo ochotně odnese veškerou bagáž

        b) je tak označována posádka silných vodáků, kteří mohou vzít další loď do vleku

        c) člen posádky, který sedí na předku lodi

 

4) Co je to „žracák?"

        a) vak na potraviny

        b) spacák, v kterém se ztrácejí ponožky

        c) neodbytný komár

 

5) Kterým z těchto měst neprotéká řeka Sázava?

       a) Týnec nad Sázavou

       b) Čerčany

       c) Benešov

 

6) Do kolika let musí vodák povinně nosit vestu?

       a) do 10 let

       b) do 15 let

       c) do 18 let

 

7) Vodák by měl být?

       a) smutný

       b) politicky nevyhraněný

       c) střízlivý

 

8) Co je to kolejda?

      a) přepravní podvozek na loď

      b) ujišťování vodáka z Ruska, že se jedná o dráhu železnice

      c) vodácký výraz pro proud vody

 

9) Který hrad nenaleznete v blízkosti řeky Berounky?

     a) Křivoklát

     b) Jenštejn

     c) Karlštejn

 

10) Uslyšíš rozkaz „kontruj!" Co uděláš?

     a) začneš konečně pádlovat

     b) zabereš pádlem proti proudu vody

     c) vyslechneš povel proviněného vodáka a začneš s ním zase mluvit.

 

 

Správné odpovědi: 1) b, 2) a, 3) c, 4) a, 5) c, 6) b, 7) c, 8) a, 9) b, 10) b

 

Vyhodnocení

10-8 bodů – je pravděpodobné, že si na vodě už někdy byl a otázky pro tebe nebyly složité. Výsledek testu ti tak alespoň trochu pozvedne náladu, kterou ti kazí to protivné nevodácké počasí.

7-5 bodů – ani tento výsledek není marný a ty máš skvěle nakročeno k tomu, aby si se stal správným vodákem. Hlavně si dál rozšiřuj znalosti.

4-0 bodů – na vodu bys měl určitě někdy vyrazit. Držím palce a přeji ti štěstí na počasí, kamarády a pořádné zážitky.

 


To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru