Památky na Mělnicku otevřou své brány - 1. část

Kostel Petra a Pavla na Mělníku
 

Dny evropského dědictví 2015 se konají v první polovině září. Veřejnost si bude moci prohlédnout památky, budovy a nejrůznější prostory po celé zemi, včetně těch, které jinak nejsou přístupné. Mělník se 11. - 13. září účastní také, zároveň se tu koná i Den zvoníků.

Dny Evropského dědictví používají zkratku EHD
(European Heritage Days).
Jedná se o celoevropskou akci, jež se koná pod patronací Rady Evropy. Účastní se jí 48 států.

EHD se účastní více středočeských měst, například Beroun, Velvary či Brandýs nad Labem. 

Dny Evropského dědictví proběhnou v České republice od 5. do 13. září 2015. K letošnímu ročníku je přihlášeno skoro 200 obcí a přes 900 památek. Událost bude zahájena v sobotu 5. září v 10 hodin v Českém Krumlově.

Na Mělníku a i v blízkém okolí můžete navštívit památky od pátku do neděle 11. až 13. září. Přinášíme Vám přehled, kam se v tomto královském věnném městě můžete jít zdarma podívat, a co tam zažijete.

Zároveň se v sobotu 12. září ve městě, kde se stéká Vltava s řekou Labe, slaví již po šesté Den zvoníků. Ten se pořádá na počest sv. Quida, jenž je považován za jejich patrona. Pro zvoníky je to slavnostní den, kdy mají možnost lidem předvést vše, čemu se po celý rok věnují.

 

 

Ve 2. části si přečtěte o památkách, které se otevírají v okolí Mělníka.

 

12. září můžete na Mělníku navštívit tyto památky

 

Na náměstí Míru se nachází kapucínský hospic s kostelem Čtrnácti sv. pomocníků z 18. století. Součástí jeho programu budou komentované prohlídky kostela a volný vstup do vlastivědné expozice muzea. Návštěvníci se do něj mohou přijít podívat od 9 do 17 hodin (mimo 30 minutové polední pauzy).

Procházka se zvoníkem se koná v 10, 13 a 15 hodin. Začne ve zvonovém patře chrámu Petra a Pavla po zvonění.

Zde můžete absolvovat Procházku se zvoníkem, na které máte příležitost poznat mělnické zvony a zvonice.

Kostel na mělnickém náměstí

 

 

 

 

Také máte možnost účastnit se od 14 do 17 hodin komentované prohlídky kapucínského kostela.

 

Dny Evropského dědictví na Mělnicku

11.09.2015 - 00:0013.09.2015 - 22:00

Mělnicko - V rámci Dnů evropského dědictví se na Mělníku koná i 6. ročník Dne zvoníků .Více o akci

 

Evangelický kostel

Evangelický kostel v Kombholcově ulici 548 je otevřen od 9:30 do 16 hodin a nabízí Procházku se zvoníkem. 

V nenápadném kostele sv. Ludmily v Pražské ulici se můžete účastnit komentovaných prohlídek, kde vás seznámí s historií a uměleckým vybavením. Bude otevřen od 9 do 12 hodin. V jeho programu je i Procházka se zvoníkem.

Víte že?
Sv. Ludmila je patronkou města Mělník. Tato první česká světice pocházela z hradiště Pšov, které bylo předchůdcem hradu Mělník a později i stejnojmenného města.

 

Věž proboštského chrámu sv. Petra a Pavla v ulici Na Vyhlídce má otevřeno od 9 do 17 hodin. 

 

Tento kostel patří mezi úplně nejstarší v Čechách. Vznikl kolem roku 1000, ale první písemná zmínka o něm je až z roku 1172, kdy kostel vyhořel.

 

Původní románská bazilika kolem roku 1380 byla přestavěna do gotického slohu. O sto let později, v letech 1483–1488, byla postavena věž. Ze stejné doby pochází také chrámové trojlodí. Svou nynější podobu získal kostel v roce 1520.

V rámci Dne zvoníků budou v jeho zvonici vystaveny tematické dětské výtvarné práce. I tady můžete jít na Procházku se zvoníkem.

 

V rámci Dne zvoníků 12. září se v pravé poledne  rozezní díky Mělnickým zvoníkům všechny zvony ve městě.

Mělničtí zvoníci

Den zvoníků

12.09.2015 - 00:0021:45

Mělník - Pořádají Mělničtí zvoníci jako doprovodný program Dnů evropského dědictví na Mělníku.Více o akci

Poutní kostel Nejsvětější Trojice z 15. století s přilehlým hřbitovem v Mělníku - Chloumku v ulici Trojická bude v sobotu pro veřejnost otevřen mezi 14. a 17. hodinou. Doprovodný program budou tvořit tři hodinové komentované prohlídky kostela vedené znalcem stavby a dějin areálu panem Bc. Miroslavem Pitrou, které začnou vždy v celou hodinou.

 

Klíčová slova: