Královské město výjimečně zpřístupní gotickou památku

Velvarská radnice a kostel sv. Kateřiny se nacházejí na náměstí Krále Vladislava I.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Areál pozdně gotického kostela sv. Kateřiny na velvarském náměstí bude o víkendu krátce zpřístupněn v rámci Dnů evropského dědictví. 

Doprovodný program: Přednáška a koncert

Kostel patří od roku 2006 pod farnost Kralupy nad Vltavou

Dnů evropského dědictví, které končí 13. září, se účastní i královské město Velvary, na jehož náměstí se otevře středověká památka, a to areál kostela sv. Kateřiny Alexandrijské, jenž je běžně nepřístupný veřejnosti s výjimkou nedělních mší, které se konají vždy od 8 hodin ráno a slouží je farář z Kralup nad Vltavou.

Památka bude návštěvníkům zpřístupněna v sobotu 12. září mezi 14:30 - a 17:00. Hodinová přednáška o gotických freskách a jejich restaurování začne ve 14:30, následovat bude hodinový koncert sekupení Trio Primo, který začne v 16 hodin.

O druhém zářijovém víkendu se uskuteční Dny evropského dědictví na Mělníku i v jeho okolních obcích, také v Brandýse nad Labem či v královském Berouně, který letos slaví 750. výročí od první písemné zmínky.

 

Historie kostela

Kateřina Alexandrijská je podle legendy křesťanskou 
mučednicí, která žila kolem roku 300.
Po staletí patřila mezi nejpopulárnější křesťanské světce. Dnešní badatelé však předpokládají, že je to smyšlená postava.

Sv. Kateřina je patronka panen, učenců, studentů a učitelů, kolářů a několika dalších řemeslných profesí, námořníků a tiskařů. Ochraňuje úrodu, pomáhá při migréně a nemocech jazyka a také při hledání utonulých.

Kostel sv. Kateřiny je původně gotickou stavbou zmiňovanou již roce 1337.
Do pozdně gotické podoby byl upraven pod vedením mistra Linharta roku 1478. Nástěnné malby v sakristii se datují kolem roku 1450.
V roce 1580 zasáhl kostelní věž blesk, a tak její horní část vyhořela. Od stejného roku probíhaly 24 let renesanční úpravy, během kterých se dokončilo klenutí a vybudovala se kruchta.

Oprava bleskem zasažené věže se uskutečnila roku 1604, nicméně o několik let později ji znovu zasáhl blesk a částečně ji poškodil.

Poslední výrazná a památkově necitlivá přestavba po roce 1900, kdy byl kostel regotizován. Nástěnné malby byly restaurovány v 90. letech minulého století.

Věž vysoká 45 metrů je dominantou města. Kostel je prohlášen za kulturní památku České republiky.

 

Klíčová slova:
EHD