Mizerný hostitel - fanouškovská povídka

 

„Ahoj, kde jsi? Nejenom, že necháš čekat nás, na to jsme si už ostatně zvykli, ale že necháváš čekat i instalatéra, to tě může ještě mrzet. Ten už jako my nemusí přijít!“ uvítali mě kamarádi, když jsem jim otevřel domovní dveře.

„Kluci, běžte do obýváku. Všechno je tam už připravený. Já zatím pánovi ukážu, co má dělat,“ zavelel jsem ke své návštěvě a věnoval se příchozímu instalatérovi. „Budete mě k něčemu potřebovat?,“ zeptal jsem se starostlivě, když jsem zodpověděl všechny otázky řemeslníka. „Ne, běžte se klidně dívat. Nebudu Vás rušit. Až to budu mít hotový, zavolám na Vás,“ uklidnil mě fachman. Otevřel jsem rychle skříň, popadl láhev pálenky a ze sklepa vyběhl sledovat hokejové utkání Česko - Švédsko.

 

Během utkání

První třetina pro národní tým nedopadla příliš dobře. Na inkasovanou branku dokázali reprezentanti sice odpovědět, ale vytrvalé odolávání soupeřově převaze nesvědčilo o delší cestě turnajem mistrovství světa. Ponurá nálada se tím přenesla ze stadionu i do našeho obýváku. Spíš než společenské zábavě se hosté věnovali rozloženému občerstvení a já proto začal usilovně přemýšlet, jakým způsobem setkání oživit. Spokojené pískání a pobroukávané melodie, které se k nám lynuly ze sklepení, mi ale v přemýšlení vůbec nepomáhaly. „Sakra, když už je mu hokej ukradenej, tak ať alespoň drží hubu!,“ pomyslel jsem si, když jsem se marně snažil navodit kvalitní zábavu.

 

Bohužel ani druhá z třetin Čechům nepřinesla mnoho radostných okamžiků. Nešťastný gól z 31. minuty rozesmutnil české fanoušky. Ponurá nálada přetrvávala a já ze snahy přerušit trapné ticho začal v pauze vyprávět už tolikrát omílané historky. Daleko větší zájem tak budil instalatér, jehož falešný zpěv nedokázaly řádně ztlumit ani dveře ze sklepa a obývacího pokoje dohromady.

 

Proto když úvodním buly odstartovala poslední třetina, bylo to jako malé vysvobození z přetrvávající nudy. Chmurná atmosféra náš obývací pokoj stále neopouštěla. Do konce utkání zbývalo půl minuty a já vedle sdílení celonárodního smutku přemýšlel, jak celé odpolední setkání ukončit alespoň trochu pozitivně. Ze vteřiny na vteřinu bylo po starostech! Pouhých sedm sekund před koncem vstřelil Karel Rachůnek vyrovnácí gól. Štestí se Čechů drželo i při pokračujících nájezdech a po vítězství 3:2 postoupili do další fáze mistrovství světa.

 

Všímavý instalatér

„To je třeba oslavit!,“ navrhl kamarád. „Marku, prosím tě, až půjdeš ze záchoda, stav se potom ve sklepě a z tý skříně tam vezmi dva sekty. Děkuju!,“ využil jsem kamarádova nuceného odchodu a těšil se s ostatními ze skvělého vítězství.

 

„Co je? Kde jsi byl tak dlouho?,“ obraceli se všichni na Marka, který po notné době opět přišel za námi. „Kluci, pojďte se na něco podívat,“ říkal nám ve smíchu Marek, kterého jsme všichni následovali. Už při příchodu do sklepení nás praštil přes nos závan tuzemáku. „No, vidíš. Jsi opravdu mizerný hostitel, když se ti instalatér musel obsloužit sám!!!“ reagoval Marek se smíchem při pohledu na ležícího řemeslníka a vypitou a polorozpitou lahev rumu.