Průmyslové město plné poezie

Jaroslav Seifert v roce 1981
 

Letos se koná již 20. ročník Seifertových Kralup. Průmyslové Kralupy jsou totiž významně spojeny právě se jménem básníka Jaroslava Seiferta, který je zde pohřben. 

 

Festival již dvacátníkem

Jubileum slaví také festival poezie a přednesu Seifertovy Kralupy, jenž vznikl na počest významného básníka Jaroslava Seiferta, jediného českého držitele Nobelovy ceny za literaturu, který je pochován na hřbitově v Kralupech nad Vltavou. Koná se 18. a 19. září.

Jaroslav Seifert se v Kralupech sice nenarodil, ale k městu měl vřelý vztah, neboť z něho pocházela básníkova maminka a prarodiče, u kterých Jaroslav Seifert trávil prázdniny, a díky tomu ve průmyslovém městě strávil část svého dětství.
Vypráví o tom ve své knize vzpomínek „Všecky krásy světa“. Jeho kralupský dědeček v Jaroslavovi proboudil lásku k poezii.

Na tradičním programu Seifertových Kralup najdeme vyhodnocení celorepublikové literární soutěže odbornou porotou či pietní zastávku u umělcova hrobu.

Za přítomnosti Seifertovy dcery Jany se uskuteční celovečerní program k oslavě básníka.

 

Bohatší program

Tradiční program vzhledem k festivalovému jubileu doplní například literární kompozice "Cestami lásky", ve které se budou prolínat milostné básně od Shakespeara, Seiferta, S. K. Neumanna či V. Nezvala a písně Antonína Dvořáka či P. Ebena.

Při Ochutnávce vín s Jaroslavem Seifertem například zjistíte, jak chutnají odrůdy vín, o kterých básník psal ve své tvorbě.

 

Seifertovy Kralupy

18.09.2015 - 14:3019.09.2015 - 20:00

Kralupy nad Vltavou -

Festival dětem

Nezapomíná se ani na mladší generaci. Zejména pro 4 až 7leté děti tu je připraveno interaktivní divadlo "Jak na příšery“. V pohádkách, kde figuruje čert, hastrman, jezinky, nebo strašidlo, pojednávají o tom, že v každém z nás je něco dobrého a je jen na nás, jestli dobro v sobě probudíme.

O tvorbě veršů a dalších věcech, které se týkají tvorby básní návštěvníky poučí workshop pro děti a mládež.

Festival proběhne v kulturním domě v Kralupech a nebo v případě sobotního večerního programu v Městském muzeu Kralupy.

Seifertovy Kralupy (pro děti)

18.09.2015 - 14:3019.09.2015 - 19:30

Kralupy nad Vltavou -

Klíčová slova: