Kam chodí český hokej pro inspiraci? Do Velkých Popovic - rozhovor s trenérem mládeže

Klub HC Slavoj Velké Popovice tvoří devět mládežnických týmů a jeden seniorský celek
 

Hráči Slavoje Velké Popovice právě rozehrávali duel krajské ligy, když jsem jen o kousek dál v restauraci spouštěl diktafon k rozhovoru. Naproti mně seděl Martin Holý, manažer a trenér mládeže aktuálního středočeského hokejového mistra.

1) Pro nábor nových hráčů podporuje Český svaz ledního hokeje (ČSLH) spolupráci hokejových klubů s okolními mateřskými a základními školami. Jak se z těchto institucí daří získávat nové hokejisty velkopopovickému Slavoji?

Byli jsme jedním z klubů, který k tomuto kroku ČSLH podnítil. Už před čtyřmi lety jsme začali nabízet blízkým školám i školkám zdarma ledovou plochu pro pohybové aktivity. V současné době se nám během jednoho týdne na ledě protočí i pět set dětí. Díky tomu jsme získali mnoho mladých hokejistů a hokejistek do náborů, spoustu dětí si vytvořilo kladný vztah k ledu.

Martin Holý je bývalý vrcholný hokejista. Ze zdravotních důvodů zanechal ve 26 letech své aktivní hráčské kariéry. Během své trenérské dráhy působil sedm let u mládeže pražské Sparty, jako kondiční a dovednostní trenér pronikl i do prvního týmu. Na stejných pozicích působil i v extraligovém týmu HC Energie Karlovy Vary. Sezonu trénoval i juniorský celek Energie v soutěži MHL.

2) Konkrétně, které školy k vám na stadion dojíždějí?

Spolupráci jsme navázali s velkopopovickými školami, dojíždějí k nám například děti z Kamenice, ze Strančic, z Mnichovic. Jsou to školy v rozmezí nějakých 15 kilometrů odtud. Spolehnout se teď můžeme i na podporu ze strany města, které tyto aktivity finančně dotují.

 

3) Jak probíhá takový program na ledě?

Když je o to zájem, dětem samozřejmě půjčíme vybavení. Poskytujeme jim i instruktory bruslení. Na stadion dochází dvě krasobruslařky, které je ve formě her učí pohybu na bruslích. Dalšího pohybového rozvoje se dětem na ledě dostává i od hokejových trenérů.

 

4) Před časem jsem byl svědkem, jak trenéři „motivovali“ své svěřence zvýšeným hlasem a hrubější mluvou. Není přitom tajemstvím, že podobné scény nejsou na českých stadionech ojedinělé. Jaký trenérský přístup volíte směrem k mládeži v Popovicích?

Špatná práce trenérů mládeže stála za úpadkovostí českého hokeje. Přirozeně se s takovým přístupem většině dětí hokej otráví. Ve Velkých Popovicích mám na starost mládežnický hokej já a ručím za kvalitu zdejších trenérů. Ve své většině jsou to mladí kluci, kteří vystudovali nebo studují Fakultu tělesné výchovy a sportu na Karlově univerzitě. Jsou to tvární jedinci, kteří za mojí pomoci nebo za pomoci osnov ČSLH mají nakročeno k zajímavé trenérské budoucnosti.

 

5) Podobné scény tedy v Popovicích rodiče neuvidí.

Ne, to rozhodně ne!

 

Základům bruslení se děti učí přirozenou formou her a pohybových cvičení

 

6) Klub eviduje devět mládežnických celků. Přecházejí u vás mladí hokejisté plynule z kategorie do kategorie?

Bývalo pravidlem, že děti, které nad ostatními výkonostně vyčnívali a měli tu možnost z Velkých Popovic odejít, jí také využili. Současná situace je už naštěstí jiná. Klub začal práci s mladými hokejisty rozvíjet na vyšší úrovni, což se odrazilo i v jejich plynulém přechodu kategoriemi.

 

7) Který z hokejistů patří ke slavným odchovancům Slavoje Velké Popovice?

Je to určitě bývalý reprezentační útočník Jiří Doležal, jehož hráčský vrchol byl zejména na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Z těch současnějších je to Dominik Simon, který byl na letošním Mistrovství světa v Praze nejmladším hráčem reprezentačního kádru.

 

Pro nevelkou vzdálenost od Prahy a široké rozměry kluziště se popovický stadion stal zajímavý i pro reprezentační výběr

 

8) Před květnovým mistrovstvím světa sloužil zdejší hokejový stadion jako tréninkové místo pro reprezentační výběr. Proč si národní tým vybral ke své přípravě právě popovický led?

Stadion ve Velkých Popovicích vyhovoval nárokům reprezentačního trenéra. Po zkušenostech z posledního domácího mistrovství světa totiž nechtěl příliš cestovat skrze Prahu. Hledal stadion, na kterém by byl reprezentační tým stranou veškerého dění. Pro Velké Popovice navíc hovořily i podobné parametry kluziště, které jsou v pražské O2 Areně.

 

9) Velké Popovice si každý spojí především s místním pivovarem. O to více, že stadion leží v jeho těsném sousedství, se proto nabízí otázka, zda-li neexistuje spolupráce mezi těmito dvěma institucemi?

​Tím největším přínosem pro nás je, že nám pivovar pronajímá jedno z chladících zařízení, díky kterému můžeme udržovat ledovou plochu. Vycházíme si vzájemně vstříc i v jiných oblastech a současně pracujeme i na dalších formách spolupráce. Lidé z vedení místního pivovaru se nám snaží ve spoustě věcí vyhovět.

 

První tým Velkých Popovic patří i letos k favoritům na vítězství ve středočeské hokejové lize

 

10) Pro tým mužů je maximem účast v krajské lize, kterou už několikrát vyhrál. Jaké podmínky musí klub splňovat, aby muži mohli hrát o soutěž výš? 

Kromě vítězství v krajské lize by hráči museli uspět i ve čtyřčlenné baráži. Další z podmínek je samozřejmě i dostatek finančních prostředků. Sezona ve druhé lize vyjde klub na další dva až tři miliony korun, což je v současné době nad možnosti velkopopovického hokeje.

 

O více jak hodinu později skončil i zápas mužů, v kterém domácí hráči porazili TJ HC Rakovník v poměru 5:2. Po třech utkáních se Slavoj Velké Popovice drží na 4. místě krajské ligy.

 

 

Klíčová slova: