Velvary budou mít nové Muzeum technických hraček

Ilustrační obrázek
 

V prosinci se ve Velvarech slavnostně otevře nové muzeum s hračkami.

V sobotu 12. prosince se slavnostně otevře stálá expozice Muzea technických hraček v areálu Špejcharského dvora na Třebízského náměstí ve Velvarech.

 

Pozvánka

"Program zahájí starosta města Velvary, pan Radim Wolák, komentovanými prohlídkami Vás bude provázet autor expozice, pan Miroslav Smaha," uvádějí organizátoři.

 

 

Hračky z monarchie i první republiky

A co bude v muzeu k vidění? "Nové muzeum představí svým prvním návštěvníkům sbírkové předměty z doby rakousko-uherské monarchie a první Československé republiky. Vedle parních strojů, vláčků, autíček, stavebnic a nejrůznějších her bude k vidění kolekce tancujících figurek, početná armáda čsl. vojáčků z gumy a první gumové hračky firmy Baťa, a. s. Zlín (později Baťa, n. p.), dále unikátní hračky vyrobené na území Protektorátu Čechy a Morava i německé vojenské hračky z období 2. světové války. Nebudou chybět ani ukázky mechanických hraček v pohybu a dílničky pro nejmenší návštěvníky muzea," píší organizátoři na webu muzea.

Máte staré hračky?
Sbírkový fond našeho muzea můžete podpořit také vy. Staré hračky, které se Vám zachovaly po rodinných předcích, mají často zajímavý příběh – kdy a kde byly zakoupeny, kdo je vyrobil, komu patřily a jak fungovaly. Pokud se rozhodnete hračky poskytnout muzeu, prosíme, napište na e-mail: muzeum.praha@centrum.cz.
Podpoříte tím projekt nově vznikající stálé expozice historických hraček na zámku v Děčíně.

 

Psali jsme o Velvarech

Klíčová slova: