Na svátek svobody to v Praze vřelo

Odpůrkyně současného prezidenta v davu jeho příznivců na Albertově
Zobrazit fotogalerii (25)
 

Městem procházely průvody příznivců a odpůrců Miloše Zemana, demonstrovalo se za uprchlíky. Policisté měli co dělat, aby znesvářené strany oddělili.

Neziskovky u Národního divadla

Již od rána 17. listopadu 2015 chodili lidé ve frontě zapalovat svíčky k pomníčku v podloubí na Národní třídě. Stráž tu drželi junáci. Na piazetě Národního divadla se prezentovaly lidskoprávní neziskové organizace. Příchozí mohli podepsat petici Amnesty International nebo si prohlédnout výstavu Člověka v tísni.

Dobrovolníci na náměstí Míru

Hodinu po poledni začalo shromáždění na podporu uprchlíků před kostelem svaté Ludmily na Vinohradech. Zaznívaly zde songy Edit Piaf a dalších francouzských interpretů. Mezi řečníky se vystřídali zástupci dobrovolníků pomáhajících uprchlíkům či Táňa Fischerová. Odtud se průvodem vydali na Albertov, kam se však neměli šanci dostat.

Celé odpoledne jsme průběžně podávali zprávy na Twitteru: twitter.com/CtiDomaCZ

Xenofobové na Albertově

Prostranství vysokých škol obsadila skutečně zvláštní směs. Miloše Zemana přišel podpořit kupříkladu Miroslav Sládek. Přímo u pomníku  stáli vartu nacionalisté německého hnutí Pegida. Většina přítomných byli stoupenci Bloku proti islámu, které již svým názvem napadá náboženskou svobodu. Naopak studenti, kteří chtěli uctít svůj svátek, nebyli do prostoru vpuštěni. Po rozhochodu shromáždění začaly skutečné manévry trvající až do večerních hodin, během kterých se policisté snažili  udržet příznivce Miloše Zemana od jeho odpůrců.

Průvod k botanické zahradě a zpět

Mezi tím demonstrace na podporu uprchlíků došla před botanickou zahradu a k Albertovu je policisté již nepustili. Naopak byli zatlačeni do Benátské ulice, kde vyčkávali rozchodu příznivců Miloše Zemana. Poté se vrátili zpět do centra na Václavské náměstí a připojili se k akci Setkání dobré vůle. Horní část Václavského náměstí tak zaplnilo několik tisíc lidí.

S trenýrkami na hrad

Z Václavského náměstí se pak demonstranti rozdělili na více skupin. Část šla na festival do sociálního centra Klinika, příznivci uprchlíků se odebrali na hlavní nádraží a nejpočetnější odpůrci Zemana se s obřími červenými trenýrkami v čele průvodu vydali na Pražský hrad. Cestou uctili památku obětí teroru u francouzské ambasády. Na Hradčanském náměstí pod sochou T. G. Masaryka vystoupil také profesor Martin C. Putna, který ostře kritizoval Miloše Zemana za podporu fašistů.

Policie vyklidila okolí úřadu vlády

Ještě kolem osmé hodiny večer se pokoušeli příznivci Miloše Zemana dostat k úřadu vlády s poněkud nějasným záměrem. Jisté je, že je odsud vytlačili těžkooděnci a poté již rušný den výročí Sametové revoluce pomalu končil.

Klíčová slova: