Jeden z nejhezčích běhů v Praze a okolí zná své vítěze

Podzimního běhu lyžařů se zúčastnilo 277 dětí
 

Pro lyžaře náležitá příprava před začátkem sezony, pro atlety vítané zpestření před zimním odpočinkem. V Senohrabech se v neděli konal 59. ročník Podzimního běhu lyžařů.

Traťový rekord a větší zájem dorostenců

 

K široké oblibě dnes už tradičního běžeckého podniku nevedla přímá cesta. Pořadatelé úvodních ročníků byli rádi, když se na startovní čáru postavila alespoň čtyřicítka závodníků. Všechno chtělo svůj čas. Ten nastal až v průběhu 60. let.

 

To už průměrná návštěvnost Podzimního běhu překonala stovku účastníků a do posázavských lesů si nacházely cestu i vrcholné sportovní osobnosti. „Například v roce 1965 v Senohrabech zvítězil legendární československý reprezentant v maratonu Václav Chudomel, který se o rok dříve účastnil Letních olympijských her v Tokiu,“ informuje Jan Oberländer, dlouholetý pořadatel závodu.

Na hlavní trati zvítězil mezi muži Michal Šmahel z ASK Slavia Praha
Zobrazit fotogalerii (7)

Zájem ze strany vrcholných sportovců přetrval dodnes. Například v kategorii žen v běhu na osm kilometrů zvítězila vytrvalostní běžkyně Anna Straková, olympionička z Atén. Na kratší, čtyři kilometry dlouhé trase, ženám vévodila Anna Kryšková. Běžkyně z ASK Slavia Praha nastavila laťku pro příští ročníky, poté co dva roky starý traťový rekord (00:17:53) vylepšila o tři vteřiny.

 

V kategorii mužů závod ovládl Michal Šmahel z ASK Slavia Praha. Vycházející hvězda českého běžeckého sportu prolétl osmikilometrovou trať v čase dvacet devět minut a tři vteřiny. Dosavadní rekord Jana Procházky (orientační běžec, mistr světa ve štafetách z roku 2012) 00:27:43 útoku mladého borce odolal.

 

V Praze a středních Čechách se nabízejí i jiné pěkné sportovní akce:

 

Přepisování (jen těsně) odolal i nejlepší výsledek v návštěvnosti. 277 juniorských a 334 dospělých závodníků dalo součtem dohromady 611 příznivců lesního krosu, čímž letošní účast zaostala za tou nejvyšší, předloňskou, jen o osm běžců. „Mám radost zejména z počtu dorostenců. Oproti minulým letům byla účast těchto kategorií letos silnější,“ hledá na běžecké akci pozitiva Jan Oberländer.

 

Dáváme to, co jinde není

 

Podzimní běh lyžařů je součástí akce České unie sportu „Sportuj s námi.“ Dále i finálovým závodem Pražského běžeckého poháru 2015 a přípravným krosem středočeského Svazu lyžařů České republiky.

Doby, kdy na akci zavítaly jen podprůměrné návštěvy, jsou už desítky let pryč. Podzimní běh lyžařů si dokázal získat i své tradiční  účastníky. „Běžci si závod pochvalují. Na tratích naleznou totiž úplně všechno. Prudká i táhlá stoupání, strmé seběhy i rovnější úseky,“ říká pořadatel Oberländer. „Závodníkům vycházíme vstříc i tím, že od startu do cíle běží po upravených a fáborkami vyznačených cestách. Navíc se po doběhu mohou ohřát u táborového ohně,“ zmiňuje další z předností lesního krosu organizátor.

 

„Podle mě je to jeden z nejhezčích běhů v Praze a okolí. Líbí se mi upravené tratě i intervalové starty,“ nechal se slyšet vítěz hlavní části závodu Michal Šmahel.

 

Klíčová slova: