Majitel benešovské autoškoly padělal lékařské zprávy

I na majitele autoškoly se vztahují zákony
 

Je obviněn nejen on, ale i řada jeho klientů, kteří falešné lékařské zprávy vědomě předkládali městskému úřadu. Majitel některé klienty údajně i vydíral, za což mu hrozí až 4 roky vězení.

"Padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu, k tomu vydírání. Právě z těchto trestných činů je důvodně podezřelý třiapadesátiletý muž z Benešovska a zároveň majitel autoškol v Benešově a Vlašimi," řekla mluvčí Policie Eva Stulíková. Nejméně od roku 2011 padělal lékařské zprávy za úplatu 500 korun, čímž šetřil čas klientům, nebo napomáhal cizincům, kteří neměli lékaře.

Všímavé úřednice přisly na podvod

Vše se provalilo náhodou, když úřednice Městského úřadu ve Vlašimi odhalily nesrovnalosti v dokumentech žadatelů o vydání řidičského oprávnění. Pak se rozjelo vyšetřování, která trvá až doposud.

Případů je bezpočet

Benešovští kriminalisté se zaměřením na hospodářskou trestnou činnost shromažďují množství dalších důkazů. "Případů je za několik posledních let opravdu bezpočet. Figuruje v nich celá řada klientů a právě majitel autoškoly, který ji stále provozuje," říká Eva Stulíková. 

Klienti autoškoly již byli odsouzeni

Někteří absolventi autoškoly již museli před soudem vysvětlovat, proč předložili městskému úřadu zfalšovanou lékařskou zprávu. Většina z nich své protizákonné jednání přiznala. Soud jejich trestní stíhání podmíněně zastavil a stanovil zkušební dobu v trvání několika měsíců.

Přiznat se nechce, ale důkazů je mnoho

Majitel autoškoly trestnou činnost popírá. "Svědčí proti němu řada důkazů, mimo jiné také odborné vyjádření z oboru kriminalistiky, odvětví technického zkoumání dokladů a písemností vypracovaný specialisty odboru kriminalistické techniky a expertíz. Prozatím je obviněn z deseti takových skutků. O nejméně dvě desítky ale bude jeho trestní stíhání v dohledné době rozšířeno," uvedla mluvčí Eva Stulíková.

Navrch vydírání

Podezřelý je i z trestného činu vydírání. K tomu se měl uchýlit, aby jeden z jeho klientů vypovídal v jeho prospěch. Za to mu hrozí až čtyři roky za mřížemi.

Klíčová slova: