Jesenická kaplička se vrací do obecního života

Patronem kapličky v centru Jesenice je sv. Prokop
 

První adventní neděli vysvětil farář Lubomír Polínský nově zrekonstruovanou kapličku v centru Jesenice.

 Znovuzrození z bývalého skladu

Starostka Radka Vladyková

„Pro mě je kaplička znovuzrozena. Určitě pamatujete, jak v minulosti vypadala a že sloužila rybářskému spolku jako sklad,“ řekla starostka Jesenice Radka Vladyková.  „Poděkování patřím všem, kteří s námi tu dlouhou a především trnitou cestu šli a dovedli rekonstrukci do nynější podoby,“ doplnila radní Alexandra Kocková. 

Svatý Prokop získal kapličku

"Původně to byla jenom zvonička na požáry a umíráček. Nyní je vysvěcena podle svatého Prokopa, který byl na reliéfu starého zvonu ve Zdiměřicích. Jesenice byla v minulosti pod vlivem husitství a Husité svatého Prokopa měli za vzor cností," řekl nám farář Lubomír Polinský z Církve československé husitské v Jílovém u Prahy. 

Opravy dodaly ráz venkovského kostelíka

Kaplička prošla v minulosti mnoha opravami. Jedna z větších byla v roce 1916 a generální v roce 2000, kdy byla opravena vazba střechy a vrata. Na jaře 2015 byly zhotovena elektroinstalace, dále zateplení střechy, byly obroušeny krokve a trámy a položena keramická dlažba. V interiéru je ručně vykovaný lustr, bílý stůl a hliněný betlém.

Součást společenských událostí

Kaplička byla postavená v roce 1850 a jejím patronem je svatý Prokop. Bude sloužit pro pořádání výstav a malých koncertů či jako prostor svatbám, křtinám, i mším.  Zvon bude využíván ke zvonění hrany při úmrtí jesenických občanů.   

 

Klíčová slova: