Je jich málo, ale Evropa o nich ví. Teď čeští curleři změří síly mezi sebou

Jediné dvě curlingové haly v Čechách budou o víkendu maximálně vytížené
 

Vzpomínky na mistrovství Evropy nestačily ještě ani pořádně odeznít a čeští curleři se chystají do Prahy na další vrcholnou akci. Od pátku do neděle se v Roztylech koná mistrovství republiky ve smíšených párech. Zbraslavská hala hostí národní šampionát žáků.

Čekejte zajímavou účast curlerů. Půjde o kvalifikaci na olympiádu

 

„Vítězové turnaje smíšených párů mají právo startu na mistrovství světa, které je zároveň kvalifikací na Zimní olympijské hry v Koreji,“ vysvětluje Miloš Plzák, sekretář Českého svazu curlingu. „Oproti minulým letům se nám na mistrovství republiky přihlásily týmy s hráči, kteří jsou na vyšší úrovni, než jsme tu vídali,“ všímá si dále sekretář.

 

Z významných curlerů zasáhne do třídenního klání například Karel Kubeška, bývalý prezident svazu. Dále to budou například účastníci mistrovství světa Ondřej Mihula, Jana Jelínková nebo Anna Kubešková. V pátek a sobotu začínají zápasy v osm hodin ráno, v neděli o další dvě hodiny později.

 

V oba víkendové dny se uskuteční i program v menší curlingové hale na pražské Zbraslavi. O prvenství budou mezi sebou tentokrát soutěžit žákovské kategorie, a to i dívčí a chlapecké týmy proti sobě navzájem. Diváci jsou na obě akce samozřejmě zváni. Vstupné se neplatí.

 

Smíšené družstvo tvoří dvojice mužů a dvojice žen
Zobrazit fotogalerii (4)

 

Malí, ale šikovní

 

Kořeny u nás curling zapustil v roce 1990, založením národního svazu. „Do té doby byl curling považován za buržoazní sport, což nemohlo přát jeho rozvoji,“ vysvětluje Miloš Plzák. „V současné době je v České republice 28 klubů, v kterých registrujeme okolo šesti set členů. Hrají se u nás extraligové, ligové i divizní soutěže mužů i žen. Od roku 2004 využíváme vlastní curlingovou halu v pražských Roztylech. Přibližně rok je v provozu hala na pražské Zbraslavi,“ představuje nám aktuální situaci na české scéně sekretář svazu.

 

Z pohledu starších („západních“) národních svazů o něco skromnější poměry. Češi i přesto dokázali kráčet vzhůru. Úspěchem byl postup mužů do elitní divize před osmi lety, který vygradoval na mistrovství Evropy v roce 2012. Tehdy si ze švédského Karlstadu odváželi bronzové medaile. Ačkoliv na nedávno skončeném mistrovství Evropy muži sestoupili do druhé nejvyšší soutěže, stále patří české reprezentace k předním na kontinentu. Na tom samém šampionátu v dánském Esbjergu ženy naopak oslavily postup do elitní A skupiny.

 

 

Klíčová slova: