Mikulášský a adventní víkend ve středních Čechách

Inscenace "Josífek a Maruška mají děťátko"
 

Adventní trhy, mikulášské besídky, koncerty, divadla, dílny i večerní zábavy nabízí nadcházející víkend. Vyberte si v našem přehledu. 

Svatý Mikuláš (cca 280/286 Patara – 6. prosince 345/352 Myra) byl biskup v Myře v Lykii. Už za svého života byl velmi oblíbený mezi lidmi, proslul štědrostí k potřebným, jako obránce víry před pohanstvím a zachránce nespravedlivě obviněných. Pro množství zázraků, které se udály na jeho přímluvu, je také někdy zván Mikuláš Divotvůrce. (Wikipedia)

Tipů na sobotu je skutečně velké množství a většina jich se vztahuje ke svátku Mikuláše, který se slaví den před 6. prosincem, tedy v sobotu 5. 12. 2015.

Sever

Ve Slaném proběhne Čertovské kování pod Velvarskou branou a v Mělníce zase Řemeslný jarmark. Na náměstí v Brandýse vypukne Čertovský rej a předtím můžete zajít na zábavnou i prospěšnou akci Máme rádi zvířata. Zámek ve Ctěticích pořádá celodenní advetní akci v sobotu i v neděli. A kdyby se vám chtělo do Prahy, tak v Letňanech můžete zažít Mikulášský ohňostroj!

Jih

Benešov nabídne mikulášskou show odpoledne, ale již ráno můžete vyrazit s Klubem českých turistů a prohlédnout si podzemí. V Čerčanech se vydejte na cestu po světýlkách. Na besídku s dětmi vyražte do Březové a na divadélko zase do Kamenice.  Kozlí nadílku slibuje pivovarských obchůdek ve Velkých Popovicích. Večerní program nabízí skupina Bessoni v Čerčanech a Mikulášská zábava v Hradištku.

Východ

V Čelákovicích můžete zajít na nadílku v domě dětí a mládeže, divadlo základní školy Chalupník a čert a v témže městě slibuje zábavu i poučení akce Čertovské andělování v muzeu. Úvaly budou místem koncertu Musica Dolce Vita. Advetní trhy můžete navštívit v sobotu i v neděli v Úněticích.

Západ

Směrem na západ od Prahy proběhnou mikulášské akce v Loděnicích, Zbraslavi, Černošicích, Mníšku pod Brdy, Hostivicích a Tetíně.  Nakoupit můžete v Černošicích na Mikulášských trzích nebo na Adventních trzích v Řevnicích. Dospělí pak mohou večer zajít na Mikulášskou zábavu na Zbraslav. V Černošicích také proběhne beseda s Karlem Hvížďalou. Obveselení na závěr dne si můžete užít na Retro Mikulášské v Tetíně,  bluesovém večírku v Černošicích, divadelním představení "S úsměvem nepilota" v Radotíně.

 

Adventní neděle 6. 12. 2015 již bude o poznání méně rušná. 

Na zámku ve Ctěticích budou pokračovat adventní dílny. Na Kokoříně se budou zdobit perníčky. Odolena Voda láká na vánoční trh. V Týnci nad Sázavou se pořádá divadelní představení "Cesta do Betléma". Čerčany hostí pěvecký sbor Gymnázia Benešov. V Benešově proběhne Hromadné zdobení vánočních stromečků a mikulášský koncert skupiny Slza. V zámeckém sklepení Konopiště najdete čerty i anděly. Zámek Jemniště bude svědkem koncertu Barbory Plaché. Mikulášské zpívání zazní v Čelákovicích a tam také můžete zajít na výtvarnou dílnu Základy řemesel. V Tetíně adventní koncert Comodo a v Radotíně Yellow Sisters. Divadelní inscenace na motivy biblického příběhu se představí v Černošicích a v tachlovickém kostele najdete Adventní ztišení.

 

Klíčová slova: