Evropská unie pomohla zateplit střední školu v Benešově

Integrovaná střední škola technická v Benešově
 

Snížení energetické náročnosti komplexu budov Integrované střední školy technické zahrnovalo zateplení fasád, výměnu oken a dveří a nová tepelná čerpadla.

Benešovská ISŠT nabízí čtyřleté studium s maturitou v oborech mechanik elektrotechnik a  dopravní prostředky. Ve tříletém učebním oboru se lze vyučit elektrikářem, automechanikem, autoelektrikářem, karosářem, mechanikem elektronických zařízení nebo zámečníkem. Nástavba s maturitou je v oborech provozní elektrotechnika a provozní technik a pomaturitní studium jednoletého nástavbového oboru elektrikář.  

Fondy pro životní prostředí

Celkové náklady projektu činily 41,34 milionu korun. Středočeský kraj zaplatil  8,7 milionu korun a zbytek byl financován Evropskou unií z Operačního programu Životní prostředí.

 

Významná úspora

„Škola v novém kabátě lépe vypadá a ušetří za pět let zhruba 3,3 milionu korun na vytápění,“ řekl hejtman Miloš Petera.

 

Zateplení a čerpadla

Byly zatepleny fasád a střech dvou objektů v areálu školy, vyměněny okna a dveře s izolačním trojsklem. Rovněž byly instalovány dvě jednotky absorpčních plynových tepelných čerpadel země/voda. Čerpadla odebírají teplo z pěti zemních vrtů do hloubky zhruba 120 metrů a jako bivalentní zdroj slouží kondenzační plynový kotel. Na topných tělesech jsou instalovány termoregulační ventily s termostatickými hlavicemi.

 

Slavnostní přestřižení pásky za účasti hejtmana Miloše Petery

 

Klíčová slova: