Velká Chuchle nesouhlasí se změnou trasy autobusů

Linka 244 na Smíchovském nádraží
 

Dojíždění obyvatel z Chuchle do Prahy veřejnou dopravou se opět zkomplikuje. Před třemi lety ROPID zrušil trasu autobusu č. 172 přímo na Smíchov, nyní ruší zajíždění linky 244 do centra Chuchle. Důvodem je nebezpečný železniční přejezd ve Velké Chuchli

Nebezpečný železniční přejezd

V minulosti došlo několikrát k rizikovým situacím při přejíždění autobusu MHD přes železniční přejezd na Starochuchelské. Zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu na přejezdu ve Velké Chuchli má od 4. ledna pomoct zajistit změna trasy linky č. 244. Autobus již nebude nadále obousměrně zajíždět do centra Velké Chuchle. „Inspektoři bezpečnosti rozhodli, že přes železniční přejezd autobus dále jezdit nemůže,“ řekl starostovi Stanislavu Freslovi dnes telefonicky ředitel ROPIDu Petr Tomčík. Ruší se tak zastávky Kazínská, Škola Velká Chuchle a Starochuchelská.

Na autobus č. 244, který pojede na Smíchovské nádraží, nebo v opačném směru do Radotína, si lidé mohou přestoupit v zastávce Radotínská. Linka 172 povede nadále v trase Závodiště Chuchle – Velká Chuchle – Závodiště Chuchle, kde navazuje na vlakové spoje linky S7 do Prahy. Podle nového jízdího řádu (odkaz níže), se z centra Chuchle místní autobusem dostanou na vlak jednou až dvakrát do hodiny. V tomto případě přejíždění přes přejezd nevadí?

244 se právě stáčí od zastávky Na Viničkách směrem ke konečné Sídliště Radotín (11. 3. 2014); zdroj: autobusy.org

„Vlakové nádraží je nevyhovující a nemá bezbariérový přístup,“ říká starosta městské části Velké Chuchle Stanislav Fresl. Tady ovšem řešení nabídne až nová železniční zastávka, která se má postavit v rámci optimalizace trati Praha-Beroun od inkriminovaného železničního přejezdu blíže ku Praze. Časově se bavíme o letech 2018-2022.

Boj o spojení s Prahou

Již před třemi lety byla změněna trasa autobusu linky 172. Původně končila u Základní školy Charlotty Masarykové a vozila přes 40 let chuchelské obyvatele do Prahy na Smíchovské nádraží. S novou zástavbou na Hvězdárně se stala 172 pouze autobusem svážející obyvatele z centra na nádraží Velká Chuchle. Ani protesty chuchelských nepomohly. Posílena byla tehdy linka 244 z Radotína, která do Chuchle přijíždí dle místních často plná.

Budeme vyjednávat dál o spojení s Prahou,“ řekl ČtiDoma starosta a podotknul: „Je opravdu potřeba udělat co nejdříve nadjezd nebo podjezd.“

Obyvatelé, kterých se novoty týkají, ani Stanislav Fresl s plánovanými trasami autobusů nesouhlasí. „Se změnou trasy linky 244 dojde de facto k vyřazení centra Velké Chuchle od přímého spojení s Radotínem, resp. Smíchovem,“ vysvětluje starosta Fresl: „V každém případě stále upřednostňujeme bývalou trasu linky 172 a to Smíchov - Velká Chuchle - Smíchov.“

 

 

Vyjednávání s ROPIDEM

Změny podle Stanislava Fresla nebyly s městskou částí oficiálně projednány a ani předem písemně oznámeny. Už listopadu se však na blogu známého místního opozičního obyvatele „proti všem“, Václava Burleho, objevilo varování o plánovaných změnách.

Velká Chuchle na ROPID včera odeslala žádost, aby do doby, než bude s městskou částí jakákoli úprava provozu linek autobusů MHD projednána a schválena, zůstal provoz linek 172 a 244 zachován dle současného jízdního řádu. Podle starosty Fresla sekretariát ředitele ROPIDu sepisuje vysvětlující dopis. Nicméně změny jízdních řádů zmíněných linek vstoupí v platnost od 4. 1. 2016.

Možná by vás také zajímal problém kácení stromů v Chuchelském lese.

Zde najdete nové jízdní řády autobusů 244 a 172 platné od 4. 1. 2016.

 

Klíčová slova: