Exstarostka předala obecní byt dobrovolně. Obec chce soudní výlohy

Jana Prokešová v roce 2009, dva roky ve funkci starostky, kterou dělala do roku 2014.
 

Případ soudního sporu bývalé starostky Nové Vsi s novým vedením obce ohledně levného pronájmu v obecním bytě má pokračování. Mělnický soud už nemusí rozhodovat o vyklizení bytu.

Odevzdaný byt

Vedení obce Nová Ves se od listopadu 2015 začalo soudit s Janou Prokešovou (dříve Uhrovou), která během dvou volebních období (2007 - 2014) byla starostkou obce (uvolněná funkce). Stále zůstává členkou zastupitelstva v opozici.

Současný starosta Martin Exner redaktorku ČtiDoma.cz informoval o tom, že Jana Prokešová ve středu 6. ledna dobrovolně předala byt prostřednictvím svého manžela. "Zřejmě jí došlo, že by u soudu neuspěla. Stejně ale budeme chtít soudní výlohy," podotkl starosta Martin Exner, podle kterého jde o částku ve výši desítek tisíc.

První soudní jednání se uskutečnilo v polovině listopadu 2015 na Okresním soudu Mělník. Zde si paní Prokešová stála za tím, že částka za pronájem ve výši 1500 Kč, kterou od ledna 2014 měsíčně platila na účet obce, je adekvátní. Druhé soudní jednání je naplánováno na 22. ledna.

Odborný posudek na tržní cenu pronájmu v obecním bytě, který si nechala vypracovat Nová Ves, ovšem stanovil výši nájmu v místě a čase obvyklou na necelých 5 tisíc Kč měsíčně.

Redaktorka ČtiDoma.cz zjistila, že v roce 2015 paní Prokešová dělala realitní makléřku.

Exstarostka se vydala na dráhu realitní makléřky. Přitom sama obývá byt o výměře 100 m čtverečních za 1500 Kč měsíčně
Zobrazit fotogalerii (9)

Obec bude chtít doplatit peníze zpětně

Starosta Martin Exner řekl, že obec bude chtít po paní Janě Prokešové částku za pronájem proplatit zpětně. Jedná se dohromady o několik set tisíc korun, protože paní Prokešová obecní byt užívala minimiálně od roku 2010.

Podle zjištění vedení obce také do srpna roku 2014 neplatila elektřinu. Ta byla vedena na obec. Kromě toho vedení Nové Vsi bude chtít také od bývalé starostky doplatit daň za používání služebního vozidla pro osobní účely. Exstarostka navíc podle starosty nepředložila ani knihu jízd, která v tomto případě musí být vedena.

Pokud paní Prokešová dlužnou částku doplatí dobrovolně, obec to podle starosty Martina Exnera nebude nadále řešit soudně.

Staré Ouholice byly v roce 2013 zaplavené, nicméně voda se do obecního bytu nedostala.
Zobrazit fotogalerii (7)

Co bude s bytem?

Byt ve Starých Ouholicích nacházející se nad hospodou U Hasiče obec znovu pronajme, až bude provedena jeho rekonstrukce (vymalování apod.). Počítá se, že přibližně do dvou měsíců by mohl být zveřejněn záměr o pronájmu. Bude v něm bydlet ten zájemce, který nabídne nejvyšší částku.

Přestože se Staré Ouholice nacházejí v záplavové zóně, v roce 2013 při povodních byt zaplaven nebyl. Je totiž v prvním patře domu. Zaplavena byla jen dolní část budovy, kde se nachází hospoda.

Bydlíte v záplavové zóně?