Suk ožívá na Štiříně

Zámek Štiřín
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Dvacet kilometrů jihovýchodně od Prahy nás v neděli 17.1 2016 čeká nevšední hudební zážitek v opravdu kouzelném prostředí. Na zámku Štiřín se koná již 22. ročník koncertního cyklu, jehož patronem se stal slavný český houslista a vnuk neméně slavného hudebního skladatele,  Mistr Josef Suk.

Klasiků se chopí gymnazisté

V podání studentů Gymnazia a Hudební školy hl. města Prahy vyslechneme v Sukově salonku, nebo v Salmově sále ( podle počtu posluchačů) slavné skladby v podání mladých talentovaných interpretů. Výběr prostředí, v němž se každoročně tento koncert koná, není náhodný. Zámek i celý přilehlý areál patří mezi nejlépe udržované historické stavby v naší republice.                                                                                                                            

Plakát koncertu Sukův hudební Štiřín

Vrcholná hudba na místě královského pohoštění

Pradávná minulost celé oblasti je spojena s Kelty i pozdějšími Slovany. Na místě nynějšího zámku stála v 15.století tvrz, na které v roce 1562 přenocoval král Maxmilián při své první vladařské cestě do Prahy. Po 30 – ti leté válce byla přebudována na zámek a velkou zahradou a ten byl v polovině 18. století přestavěn v barokním stylu. Po dobu své existence vystřídal několik hraběcích i knížecích majitelů, př. knížete Rohana, hraběte Nostice a další. Ve 2.polovině 19.století celý objekt zakoupil mědikovec a kotlář František Ringhoffer z Kamenice a vlastnil jej až do roku 1945. Za jeho éry došlo k poslední přestavbě a elektrifikaci zámku.

Salmův sál

 

Nejcennější místnosti jsou v prvním patře a slouží jako konferenční sály a salonky pro hosty.

V současné době je zámek využíván jako luxusní hotel s krásnou anglickou zahradou, golfovým hřištěm. Nachází se ve správě Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

V tomto prostředí bude jistě velkým zážitkem slyšet líbezné tóny slavných skladatelů let minulých v podání umělců doby budoucí…

Klíčová slova: