Kladeňané se mohou cítit bezpečněji

Kontejner stál více než tři miliony korun
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Kombinovaný hasicí kontejner, moderní vychytávka, která dorazila kladenským hasičům. K čemu slouží a jak vypadá? Prohlédněte si fotogalerii.

Slavnostní předání proběhlo minulý týden. Kontejner se hodí vážně na všechno možné! Je určený pro hašení speciálními hasivy v průmyslových objektech, energetických centrech, telefonních ústřednách nebo v situacích, kdy nelze hasit běžnými hasebními prostředky.

Co všechno umí a obsahuje?

Je vybaven opravdu dokonale. Má hasicí zařízení práškové, plynové i pěnové. dokonce je jeho součástí univerzální pěnidlo pro hašení polárních i nepolárních kapalin.

Polární vs. nepolárni kapalina: Nepolární rozpouštědla jsou tvořena nepolárními molekulami s větší molekulovou hmotností, které na sebe působí jen relativně slabými silami. Naproti tomu jsou polární rozpouštědla, ty tvoří molekuly, které na sebe vzájemně působí také elektrostatickými silami, v důsledku polarity molekul. V některých případech dochází k vytvoření vazeb, podobných kovalentním vazbám, i když podstatně slabších. Hasí se obtížněji.

Projekt je spolufinancován z příspěvků Statutárního města Kladna, státního rozpočtu České republiky a dvěma soukromými subjekty. Vychytávka je to účinná, ale drahá, stála 3 343 590 Kč. Převážen musí být na speciálním třinápravovém nosiči.

V současnosti se hasiči nejvíce trápí s vyprošťováním lidí, kteří se propadli pod ledovou plochu rybníka. I na to je potřeba poctivě cvičit!

Klíčová slova: