Ledňáček zachráněn po srážce s autem

Ledňáček říční je silně ohrožený a přísně chráněný druh
 

Ochránci přírody ze záchranné stanice Vlašim vyjízděli do Poříčí nad Sázavou k bezvládnému ledňáčkovi po srážce s autem. Druhý den se ho podařilo vypustit do volné přírody.

Ledňáček říční (Alcedo atthis) je průměrně 16,5 cm velký pták. Pro své zbarvení je nazýván Létající drahokam. Na území ČR hnízdí pouze v počtu 300–700 párů. (Wikipedia)

"Byl sražený autem, ležel na vozovce v ulici K Zádušnímu. Před srážkou lovil, protože měl kolem zobáčku rybí šupinky. Zřejmě si ulovil a chtěl si to sníst u silnice a zrovna ho srazilo auto. Místní co bydlí okolo šli na procházku a našli ho. Ležel na silnici a vůbec se nehýbal, tak jsme si ho odvezli na stanici do Vlašimi," řekla nám k  případu vedoucí Záchranné stanice pro živočichy Jaroslava Syslová.

Záchranná akce

"Do Pořící jsme vyjížděli jsme v sobotu a druhý den jsme ho vypouštěli. Ledňáčkové pokud jsou zavření delší dobu, tak umírají stresem. Naštěstí měl jen po nárazu menší otřes mozku, ale neměl nic zlomeného. Dostal léčbu od paní veterinářky a 24 hodin klidový režim," popsala nám akci Jaroslava Syslová.

Vypouštění ledňáčka s nálezci zpět do přírody.

V těchto dnech jsme vyjížděli k vzácnému pacientovi do Poříčí nad Sázavou. Byl to ledňáček, pravděpodobně po nárazu. Ležel nehybně na vozovce. Po pár dnech na záchranné stanici se rozhodlo o jeho osudu. Jak to celé dopadlo uvidíte na videu.

Zveřejnil(a) Záchranná stanice pro živočichy Vlašim a Parazoo dne 27. leden 2016

 

Pomozte také Vy! Přispějte na pomoc zvířatům v nouzi na číslo účtu: 322147339/0800 nebo nebo dárcovskou SMS ve tvaru: DMS ZVIREVNOUZI VLASIM na číslo 87777. 
Záchranná stanice pro živočichy ČSOP Vlašim pečuje o zraněné a jinak postižené volně žijící živočichy s cílem jejich vyléčení a navrácení zpět do volné přírody. 
Ledňáček trpí v zajetí silným stresem a musí být co nejdřív navrácen do přírody