Škola jako Památka roku? Tak to je výzva!

Máte nejkrásnější školu? Přihlaste ji!
 

Ve Středočeském kraji probíhají dvě historická klání, a to Památka roku 2016 a Mladí fotografují památky. Akce mají upozornit na nejvýznamnější kulturní památky. Soutěže se účastní i školy. Uzávěrka obou soutěží je 11. března 2016.

Naše země je na památky bohatá. Každé městečko a obec má svůj kostel, zámek, hrad, klášter, palác, radnici, divadlo, park a další, na něž je náležitě pyšná. „Soutěž probíhá ve dvou kategoriích – menší rekonstrukce do dvou milionů korun a větší nad dva miliony korun,“ říká středočeský radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek.

Středočeský kraj soutěží s objekty Muzeum berounské keramiky, rekonstrukce poděbradské radnice – městské knihovny a zrekonstruovaným areálem pivovaru, včetně žentouru v Kostelci nad Černými lesy. 

V muzeu keramiky tvoří výrobky návštěvníci napříč generacemi.

Letos se mohou zapojit také školy. Uzávěrka soutěže je 11. března, slavnostní vyhlášení pak proběhne 31. března letošního roku. 

Hodnotícími parametry pro získání ceny Památka roku 2016 jsou nejlepší projekt a realizace obnovy nemovité kulturní památky, která má navíc svou architektonickou nebo urbanistickou hodnotu a svůj specifický charakter prostředí.

Neostýchejte se a ukažte, že právě TA VAŠE je nejkrásnější

Související akce - Mladí fotografují památky - cílí na mladší generaci, která ráda fotografuje, a nemá tendenci svůj um "jen tak" sdíet přes sociální sítě, ale chce tím také něco vyjádřit. Věkový limit účastníků je 21 let. Celá akce má za cíl podpořit znalosti historických budov, zahrad, venkovských a městských krajin uznávané památkové hodnoty nebo neobvyklé krásy.  

"Soutěž však není pouhou „fotografickou” akcí, ale spíše zážitkem spojeným s uměleckým a památkovým dědictvím. Je proto třeba vyhnout se námětům, které přes svou možnou fotografickou zajímavost, neodpovídají takovému záměru," podotýká radní Zdeněk Štefek

Slavnostní vyhlášení proběhne u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel na Pražském hradě ve Španělském sále dne 19. dubna 2016.

Obě soutěže probíhají za podpory Asociace krajů České republiky.

 

Klíčová slova: