Žáci ze Zelenče patří k nejlepším v kraji. Podmaní si republiku?

Do celorepublikového florbalového turnaje školních týmů zasahují žáci ze ZŠ poprvé v historii
 

Stejně ladně, jako prochází nůž máslem, prošli i zeleneční žáci do zemského finále Think blue. Cupu. V celorepublikové soutěži se kvalifikovali mezi 16 nejlepších.

Od svého vzniku je Think blue. Cup. určený žákům a žákyním prvního stupně základních škol. Těch se do aktuálního, pátého, ročníku florbalového turnaje zapojilo více jak 750. Premiérově je to i Základní škola v Zelenči, která do celostátního klání vyslala chlapecký tým.

 

Krajské kolo překvapilo. „Čekali jsme ho těžší,“ říká trenér

 

Do České republiky se florbal dostal třemi různými cestami. Vůbec první setkání Čechů s florbalem se pravděpodobně událo díky výměnnému pobytu studentů VŠE v Praze se studenty helsinské univerzity KY v roce 1984. Na svém zájezdu do Československa Finové přivezli sadu florbalových hokejek a malá tělocvična Vysoké školy ekonomické byla svědkem prvního historického zápasu mezi Finy a Čechy.
zdroj: ceskyflorbal.cz

Namísto dlouhého rozkoukávání nováčkové okamžitě udeřili a doslova prolétli okresním kolem. V něm si po vítězství nad ZŠ Líbeznice poradili i se zástupci dvou benešovských škol.

 

Druhé vystoupení zelenečských žáků skončilo vítězstvím 5:3, což byla jejich vůbec nejtěsnější výhra v dosavadním průběhu turnaje. „Základní škola Dukelská nám byla dosud nejvyrovnanějším soupeřem,“ potvrzoval i asistent vedoucího výpravy Roman Janeba. Ve zbývajícím střetnutí okresního kola potvrdili Zelenečtí své kvality a po souboji se Základní školou Jiráskova (výhra 6:2) postoupili z prvního místa ve skupině do krajské fáze soutěže.

 

Ani tady nenalezli kluci ze Zelenče přemožitele a po vítězstvích  6:3, 12:0 a 10:2 se kvalifikovali do zemského finále. „Kvalita týmů v krajském kole soutěže mě překvapila. Čekal jsem ji o něco vyšší. Na turnaj jsme přijeli s 12 hráči, mezi kterými jsme měli i mladší kluky, než jsou nejstarší páťáci. Přesto jsme dokázali projít eliminací bez ztráty bodu,“ uvedl Roman Janeba. Ten se svými svěřenci přichází do styku také jako trenér florbalového týmu Athletics Praha, za který všichni žáci školní výpravy hrají.

 

Jan Hiblbauer (vpravo) ze Základní školy Zeleneč vyhrál střeleckou soutěž krajského kola Think blue. Cupu.
Zobrazit fotogalerii (3)
V turnajovém pavouku se hrají dvě zemská finále po osmi účastnících. V západní (české) části soutěže se kluci ze Zelenče střetnou i s vítězem Plzeňského, Jihočeského či Libereckého kraje.

Semifinále jim nestačí. Troufají si i na titul

 

V roce 2013 se z titulu v chlapecké kategorii radovali žáci ze Základní školy v pražských Kunraticích

Sehranost je jednou z nejsilnějších zbraní, které celek ze Zelenče uplatňuje. „Ve většině jsou to kluci, kteří hrají třetí nebo čtvrtý rok pospolu,“ informuje trenér týmu ze severopražských Čakovic.

 

Další metou je pro kluky účast v republikovém finále, do kterého vede cesta pro šest postupujících. „Neumím si představit, jakou kvalitu budou mít celky v zemském finále. Nicméně, když jsme se kvalifikovali už do této fáze, pokusíme se s kluky vybojovat republikový titul,“ říká odhodlaně Roman Janeba.

Klíčová slova: