V Brandýse hrají flag football. Sport, který nebolí

Flag football je kolektivním, bezkontaktním sportem. Pravidly je nejvíce podobný americkému fotbalu
 

V zámoří jde o vyhledávaný sport s už zaběhnutým systémem ligových soutěží. V Čechách se flag football teprve rozkoukává. Přesto, předpoklady k tomu, aby si získal srdce Čechů, určitě má...

Flag football je kolektivní hrou, která se nejvíce podobá americkému fotbalu. Na rozdíl od něj  je flag football naprosto bezkontaktní. Útočící hráč už neúpí na dně hromady soupeřových obránců. Útok se zastaví v momentě, kdy je útočníkovi stržen jeden ze dvou praporků pověšených na zvláštním pásku.

 

Více nám o novém sportu řekl Miroslav Šmejkal, zakladatel týmu Falcons Flag Football Brandýs nad Labem

 

1) Jaké další velké rozdíly mezi oběma sporty existují?

                            

V klasickém americkém fotbale má útočící tým 4 pokusy na překonání hranice 10 yardů. Samozřejmě, pokud se jim podaří dostat se dál než  za 10 yardů, tak jedině dobře. Ve flagu má útočící tým 4 pokusy na to, aby se dostal přes polovinu hřiště a posléze další čtyři, aby skóroval touchdown (dostal se do koncové zóny bránícího týmu). Dalším velkým rozdílem je, že se ve flag footballu nezahrávají žádné kopy ani odkopy. Možná to celé zní složitě, ale nejlepší je si přímo zahrát nebo se minimálně na hru podívat na některém z videí na Youtube.

 

2) Jaké jsou rozměry hřiště? Jsou stejné jako pro americký fotbal?

 

Zatímco hřiště na americký fotbal je dlouhé 120 yardů (asi 110 metrů) a široké 54 yardů (asi 48,8m), hřiště na flag football je většinou dlouhé 65 metrů a široké 25 metrů. Rozdílný je i počet hráčů. Klasický fotbal hraje 11 proti 11, ve flagu je to povětšinou 5 proti 5.

 

Výhodou flag footballu je, že se dá hrát prakticky kdekoliv. V parku, na hřišti...
Zobrazit fotogalerii (4)

 

3) Proč byste lidem flag football doporučil?

 

Ať je člověk malý, velký, tlustý nebo hubený, každý si najde svou pozici na kterou se hodí a kterou může hrát. To je stejné jako v americkém fotbale. Chce to ale mít nějaké sportovní základy. Jelikož je to nekontaktní hra, nehrozí v ní tolik zranění. Přirovnal bych to asi mírou rizika k basketbalu. Další výhodou je, že týmy mohou být i smíšené.

 

4) Předpokládám, že právě tvrdá hra je tím, proč je americký fotbal za mořem tak populární. Nenarazili jste i ve svém okolí na pochybovače, kteří se pro „vypuštění“ této složky z pravidel novému sportu vysmívali?

 

Znám lidi, kteří i nad americkým fotbalem ohrnovali nos. Po zhlédnutí a vysvětlení pravidel však museli uznat, že je to pěkná, někdy i hodně napínavá hra. A tak proč si jí v odlehčené verzi nezkusit třeba s kamarády v parku? Stačí něco k vyznačení hřiště, pásky s flagy a pochopitelně „ten šišatý míč“.

 

5) Myslíte si, že má v Čechách sport šanci na to se šířeji prosadit?

 

Jednou ročně se koná i Mistrovství České republiky ve flag footballu dospělých. V minulém roce měla ČR i dospělou reprezentaci flag footballu. Povětšinou byl však tým tvořen hráči, kteří se věnují spíše klasickému americkému fotbalu.

V začátcích sportu samotná NFL (americká Narodní fotbalová liga) podporovala hru flag football i v dospělé kategorii. V současné době je ale brán spíše jako rozvoj a výchova mládeže, která poté přechází na klasický americký fotbal. Stejně je tomu i v České republice.  V kategoriích U11 a U15 se tu dokonce konají ligové soutěže. Česká asociace amerického fotbalu však na letošní sezonu chystá novinky, podle kterých by mělo být možné přihlásit do ligy i tým dospělých. Potenciál tu tedy určitě je. Jenom je nutné dostat informace do povědomí ostatních, že tu vůbec něco takového existuje. Ve flagu dospělých se hraje liga například v Rakousku.

 

6) Co vím, v Čechách jste za průkopníky tohoto sportu. Kde jinde po republice se flag football hraje?

 

Rozhodně bych nás nenazval průkopníky. Flag football se hraje převážně v mládežnických kategoriích, a tudíž nějakou historii tu již má. Nám jde samozřejmě hlavně o tu dospělou variantu a je pravda, že tady skoro žádné týmy specializující se pouze na flag nejsou. Vím o několika lidech v Praze, kteří se scházejí ke hře, ale jsou to hráči a hráčky klasického amerického fotbalu, kteří to mají jako rozšíření svých aktivit mimo hlavní sezónu.

Bez chráničů a ochranné přilby. Všimněte si však modrého pásku s flagy

7) Kde konkrétně jste se o flag footballu dozvěděli vy?

 

Byla to celkem náhoda. Nedávno jsem se ze zvědavosti díval po vybavení na americký fotbal a mezi nabídkou jsem našel i sportovní potřeby pro flag football. Začal jsem se o něj více zajímat a zjišťovat informace. Na facebook jsem dal výzvu, zda by se v Brandýse nenašli nějací fanoušci, kteří by si ho chtěli zkusit zahrát. A tak se pomalu dala naše parta dohromady. Vymysleli jsme název, navrhli dresy a hledali příležitosti, jak si zahrát proti dalším týmům.

 

8) Jak říkáte, partu jste už dali dohromady. Nicméně, přijímáte mezi sebe další členy?

 

Jsme zatím neoficiální tým, nepatříme pod žádný klub. Ale co není, může v brzké budoucnosti být. Proto ve Falcons Flag Football Brandýs nad Labem mezi sebou rádi uvítáme případné další nadšené sportovce, kteří by si chtěli zkusit zahrát, případně se aktivně a stabilně zapojit do týmu. Pokud by ale nějaká další parta potřebovala rady do začátku, rádi se s nimi podělíme o své zkušenosti. Zatím máme tréninky každé pondělí od 19:00 a čtvrtek od 19:30 hodin. Pokud by měl někdo zájem se přidat, stačí nám dát vědět na našich facebookových stránkách.

Klíčová slova: