Cesta do garáže se jí stala osudnou

Při požáru zemřela žena
Zobrazit fotogalerii (5)
 

V sobotu těsně před devátou hodinou vyjíždí mladoboleslavští hasiči k požáru. Pro ženu je už bohužel pozdě. Na místě byl nejen posttraumatický tým, ale i zástupce Technického ústavu požární ochrany.

Na severozápadním okraji města, v části Debř, vypuknul požár. Začalo hořet v kotelně a oheň se rozšířil i do přilehlé garáže. V silně zakouřené kotelně našli hasiči po lokalizaci požáru bezvládné tělo ženy, přivolaný lékař už mohl jen konstatovat smrt. Další, koho zdravotníci ošetřili, byl muž, který se nadýchal zplodin. Hospitalizace nebyla nutná.

 

Uchránili majetek za půl milionu

Přímé škody na majetku jsou ve výši sto tisíc korun, hasičům se podařilo uchránit hodnoty za půl milionu. K místu neštěstí byl přivolán i posttraumatický tým na pomoc rodinným příslušníkům mrtvé ženy a zástupce Technického ústavu požární ochrany, který měl pomoci s objasněním příčiny vzniku požáru.

 

Posttraumatický tým

Funguje v rámci jednotlivých krajů. Jsou to příslušníci nebo zaměstnanci HZS s odbornou průpravou. Poskytují odbornou pomoc nejen lidem, kteří jsou zasaženi mimořádnou událostí, jako je například smrt při neštěstí, ale i svým kolegům. Jde o podporu a následnou pomoc pro zmírnění následků traumatizujících událostí.

Členství v tomto týmu je dobrovolné. Zaměstnanec nebo příslušník HZS se jím stává v případě, kdy absolvuje odbornou přípravu v rámci kurzu Posttraumatické péče. Ten je stanovený MV-generálním ředitelstvím HZS ČR a má rozsah 40 hodin. Všichni aktivní členové se také účastní odborné přípravy v rozsahu 16 výukových lekcí ročně. Středočeský tým má v tuto chvíli 35 členů.

 

Technický ústav požární ochrany

Jde o organizační součást Ministerstva vnitra, úkolů má spoustu. Mezi nejdůležitější patří koordinace a výzkum vývoje v požární ochraně, v závažných případech se zúčastňuje zjišťování příčin vzniku požáru. Na základě poznatků z expertní činnosti navrhuje preventivní opatření pro snížení počtu příčin požárů. Určitě hovoří i do návrhů norem, předpisů a dokumentů, které se týkají vývoje v požární ochraně. Také spolupracuje s obdobnými výzkumnými a vědeckými ústavy nejen u nás, ale i v zahraničí. Důležitou roli hraje i věda – Technický ústav požární ochrany totiž zpracovává návrhy výzkumné a vývojové činnosti pro rozvoj požární ochrany a vědy. 

Nepřehlédněte: V Zelenči ugrilovali gril a hořelo. Kuchař se prý nevzdá a od úterka opět vaří!