Schody jsou vaší posilovnou? Ukažte Neratovickým svoji vytrvalost

Běh do schodů není jen výběhem na vrchol vysokých budov. V Bílovicích nad Svitavou se běhá mezi zahradami už 26 let
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jak je možné překonat vzdálenost mezi několika patry budovy?  Pokud vás kromě jízdy výtahem napadla i cesta po schodišti, máte pro vítězství v Neratovické 201 určité předpoklady. Závod v běhu do schodů se tu koná už příští sobotu.

Na začátku byl pouhý narozeninový „hec.“ Ten se však postupem času obrátil až v pořadatelství nezvyklého běžeckého klání. „Ke kulatinám jsem dostala startovní číslo na Beskydskou sedmičku (horský ultramaraton), kterou se mi podařilo zdárně dokončit. Bylo mi pak líto, že se podobný závod nemůže uskutečnit i v blízkosti Neratovic, kde je to samá rovina. Proto jsme se rozhodli uspořádat závod, v kterém se běhá alespoň do schodů,“ říká se smíchem Michaela Landová, organizátorka Neratovické 201.

K nejnáročnějším závodům v Čechách se řadí i Pražská stovka. Více na Bez spánku a desítky hodin na nohou. I takové jsou dálkové pochody

                           

Když věžák není Eiffelovka, smích odvrátí závaží

 

K oblíbeným místům pro závody v běhu do schodů patří i žižkovský vysílač se 736 schody

Towerrunning, soutěžní běh do schodů,  je poměrně novou sportovní disciplínou. Přesto už stačila obsadit jedny z nejvyšších staveb světa. Například k dosažení cíle na newyorské Empire State Building musí běžci překonat závratných 86 podlaží s 1576 schody. Seriál závodů pronikl přes oceán i do Evropy, kde se k nejnáročnějším řadí výstup na vrchol Eiffelovy věže. K němu vede 1665 schodů.

 

Na účastníky Neratovické 201 čeká o něco skromnější výzva. Od startu, který je ve vestibulu Kulturního domu, vede k vrcholu výškové budovy 14 pater s 201 schody. „Někteří závodníci se nám vysmáli, že to pro ně to není žádná vzdálenost. Proto jsme se připravili a vymysleli pro ně náročnější variantu,“ informuje Michaela Landová.

 

Tou se stal běh s desetikilovým závažím. Otevřená je samozřejmě i open kategorie, ve které závodníci ponesou do schodů jen tíhu vlastního těla. Při vypisování běžeckých kategorií pořadatelé pamatovali i na dětské závodníky. Ti se stejně jako dospělí mohou do Neratovické 201 předběžně registrovat do 15. února, a to na stránkách www.neratovicka201/webnode.cz. Přihlásit se mohou na místě i před startem závodu, a to v sobotu 20. února mezi první a druhou hodinou odpoledne.

 

Dítě jako závaží. Do schodů vyběhne i hokejista Chabada

 

Do čtvrtečního odpoledne se do závodu přihlásilo 68 zájemců.  „Mezi nimi je i pán, který se do závodu přihlásil s asi ročním dítětem. Dále jsou to dvě maminky, které mají asi půlroční děti. Budeme tak muset vypsat zvláštní kategorii,“ řeší neočekávaný problém pořadatelka.

 

Více se o reprezentantovi a extraligovém hráči dočtete na Fénix povstal z popela - rozhovor s Martinem Chabadou

K možným favoritům mezi dospělými se řadí dvojice mělnických hasičů, kteří mají s během do vyšších pater budov své zkušenosti. Intervalově odstartuje i neratovický hokejista Martin Chabada. „Přijdu moc rád. Každá akce, která pozvedne tohle město je fajn,“ slibuje hráč, který převážnou část své kariéry strávil v dresu pražské Sparty.  

 

„Zváni jsou samozřejmě úplně všichni. Odměnou jim bude nádherný výhled na město,“ říká Michaela Landová.

 

Klíčová slova: