Běžci vzdali hold prezidentovi. Pochodeň přenesli z Lán do Prahy

Na běžce čekala trať dlouhá 37 kilometrů. Ta byla rozdělená do 14 úseků, přičemž žádný z nich nebyl delší jak 4 kilometry. Do dalšího úseku se mohl převést doprovodným autobusem
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Výročí narození T. G. Masaryka si připomněli i běžci pražské TJ Liga 100. Štafetovým během z Lán do Prahy navazují na prvorepublikovou tradici.

Sportovní akce se zpěvem hymny a položením věnce

 

S olympijským ohněm do Rio de Janeira sportovci vyběhnou sice až 21. dubna, lidem na Kladensku se však mohlo zdát, že se první atleti vydali na cestu už o měsíc a půl dříve. „Štafetový běh mezi zámkem v Lánech a pražským Hradčanským náměstím pořádáme v tento den už dvacet šest let,“ informuje Pavel Novák, pořadatel sportovně-připomínkového podniku.

Běžci na trase míjeli například obce Lány, Ploskov, Unhošť, Červený Újezd, Praha-Sobín či Praha-Řepy

 

Běžecká trasa se nemění. Pouze start a cíl se každoročně střídají. „Letos jsme začínali zpěvem národní hymny u hrobu prezidenta, běh jsme zakončili položením věnce u sochy Tomáše Garrigua Masaryka před Pražským hradem,“ vysvětluje Pavel Novák.

 

Kořeny akce hledejte v dobách první republiky

 

Tomáš Garrigue Masaryk se narodil 7. března 1850. Více se o prezidentovi dočtete na TGM - první československý prezident slavil 7. března narozeniny i svátek

Běžci z pražské TJ Ligy 100 navazují na meziválečnou tradici, kdy se mezi Prahou a Lány ve štafetách odběhly tři ročníky. Jak informuje redaktor Národní politiky v článku z 8. března 1937, bývalo před zámkem v Lánech poměrně dost živo.

 

„Mezi těmi, kdož přišli přáti do Lán byli důstojně zastoupeni také sportovci z celé republiky. Dopoledne sešly se hvězdicové hlídky Československé obce dobrovolců z let 1918-1919 v plné výzbroji. Pak dorazila štafeta z Rakovníka a odevzdala zdravici, ve které je psáno:,Máme Vás rádi´,“ informoval redaktor v článku „Sportovci presidentu Osvoboditeli.“

 

„Bývalo nás víc,“ stěžují si aktéři letošního ročníku. Na ten příští můžete přijít i vy

 

O obci Lány se více dočtete na Lány, prezidentův azyl v loupežnickém kraji

„Účast běžců slábne. Poslední roky nás běželo okolo dvacíti,“ vzpomíná pořadatel štafetového běhu. „Na příští ročník je zván každý, kdo uběhne kilometr pod šest minut“ pokračuje Pavel Novák. Počet účastníků je však limitován počtem míst v autobuse, který běžce na trase doprovází a unavené sportovce popoveze na některý ze 14 úseků 37 kilometrů dlouhé trati.

 

„Bývalo tu více lidí,“ posmutnil Petr Matyášek, jeden ze dvou desítek běžců pondělní štafety. „Ve všech ostatních ohledech se běh povedl. Přálo nám i hezké počasí,“ zhodnotil 26. ročník štafetového běhu Lány-Praha Petr Matyášek.

Klíčová slova: