Boj za svobodu Tibetu. Názory starostů z okolí

Zobrazit fotogalerii (13)
 

Tibetská vlajka je symbol boje proti okupaci. Prohlédněte si fotogalerii, kde vlajka visela a přečtěte si názory aktivních radnic, které podpořily 10. března 2016 akci Vlajka pro Tibet. 

O akci jsme informovali v článku: Vlajku Tibetu vyvěsí stovka středočeských radnic

Barbora Tesařová, starostka obce Lety: "Kampaň Vlajka pro Tibet má především symbolický charakter a je vyjádřením solidarity s Tibeťany. Tibetská vlajka je jedním z nejvýraznějších symbolů, který Tibeťané v Tibetu používají při nenásilných protestech. Za její vyvěšení jim hrozí až několikaleté tresty vězení. Letos kampaň v České republice proběhne už po jednadvacáté a zastupitelstvo obce Lety se k ní rozhodlo také připojit."  

Martin Kadrnožka, starosta města Týnec nad Sázavou: „Týnec nad Sázavou podporuje tento projekt už od roku 2010. Ani letošní rok není výjimkou. Vyvěšením vlajky 10. března jsme si připomněli už 57. výročí povstání Tibeťanů proti Čínské okupaci.“ 

Martin Kurc, místostarosta obce Kly"K akci Vlajka pro Tibet se obec Kly připojuje každoročně neboť vedení obce podporuje svobodu slova a právo na sebeurčení. Alespoň symbolicky vyjádřit podporu komukoli utlačovanému považujeme za  správné a lidské."

Milan Vácha, starosta obce Psáry: "Vlajkou pro Tibet si u nás připomínáme, že jsou lidská práva významnou hodnotou. Osobně v tom vidím širší symboliku, která se neomezuje pouze na samotný Tibet, ale mnoho dalších míst na naší planetě, kde dochází k útlaku." 

 Jiří Kappel, starosta obce Dobřejovice: "Domnívám se, že nikomu nemůže být lhostejné, když v některé zemi dochází k potlačování lidských práv, vytlačování místní kultury apod. Vyvěšení vlajky na výraz naší solidarity je to nejmenší co pro obyvatele této země můžeme udělat. Současně tím vyjadřujeme i stanovisko k oficiálním postojům našich politiků vůči Číně."


Miroslav Sága, zastupitel obce Chýně: "Chýně se do kampaně Vlajka pro Tibet letos zapojila vůbec poprvé. Myslím, že je naší povinností alespoň takto symbolicky vyjádřit solidaritu a podporu Tibeťanům. Lidská práva jsou tou nejvyšší hodnotou a jejich ochrana by neměla ustupovat žádným jiným zájmům."
Lenka Mrzílková, starostka města Neratovice: "Město Neratovice se zapojuje do akce Vlajka pro Tibet dlouhodobě a pravidelně. Vyvěšení vlajky vnímáme aktuálně také jako symbolické vyjádření podpory všem, kteří bojují o svou svobodu a základní lidská práva."

Hana Navrátilová, starostka obce Líšnice"Otázka lidských práv je věcí univerzální, nikoliv lokální. Je tedy na nás všech abychom si toto pravidlo neustále opakovali, zvláště pak v dnešním zcela globalizovaném světě, kdy se jakákoliv událost, třeba i na druhé straně planety, projeví i do našich životů. Připojit se alespoň takto symbolicky, a vyvěsit Tibetskou vlajku, je tedy projevem nenásilí, touhy po míru a vzájemné toleranci kulturních i občanských svobod."

Petr Prchal, tajemník Městského úřadu Dobřichovice: "Město Dobřichovice se zapojuje pravidelně do vyvěšování tibetské vlajky, protože právo na svobodu platí pro celý svět."

Miroslav Helt, starosta obce Ořech: "Obec Ořech se připojila ke kampani "Vlajka pro Tibet" s poukazem na dlouholeté porušování lidských práv a svobod v Tibetu ze strany Číny. Vyvěsili jsme vlajku na nejčestnější místo."

Tomáš Smrčka, starosta města Řevnice: "Vyvěšení symbolicky připomíná solidaritu s Tibetem a upozorňuje na porušování lidských práv nejen v Tibetu , ale též obecně ve světě. Tibet není svobodná země a k situaci nemůžeme být lhostejní ani v dnešní době globálních ekonomických vazeb."

Hana Borovičková, starostka obce Průhonice: "Průhonice vyvěšením vlajky Tibetu tradičně vyjadřují podporu úsilí jeho představitelů o samostatnost. Ctíme tak i politický odkaz našeho prezidenta, pana Václava Havla."

Daniela Javorčeková, starostka města Buštěhrad: "Zastupitelé jsou toho názoru, že je třeba Tibet podpořit alespoň tímto symbolickým gestem. Mnoho lidí v ČR již zapomnělo, co to znamená žít v totalitní zemi, případně v okupaci."

Josef Pátek, starosta města Čelákovice: "10. března 2016 si připomeneme už 57. výročí tibetského povstání. Kampaň Vlajka pro Tibet má především symbolický charakter a je vyjádřením solidarity s Tibeťany."