Atentáty v Bruselu vyvolaly bezpečnostní opatření i ve středu Čech

Policejní hlídky kontrolují stanice metra
 

Po teroristickém útoku na bruselské letiště a metro přijala Česká republika bezpečnostní opatření, chystají se společné hlídky policistů a vojáků. Vláda povolá 550 vojáků.

Teroristické útoky na bruselském letišti a v metru stály život nejméně 34 lidí a skoro 200 jich bylo zraněno. K atentátu došlo v osm hodin ráno 22. 3. 2016 v odletové hale letiště Zaventem. Za hodinu došlo k výbuchu ve stanici metra Maalbeek poblíž institucí Evropské unie. K zodpovědnosti za útok se přihlásil Islámský stát. Belgie vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti. Bezpečnostní opatření zavedly i další evropské státy.

Letiště hlásí zrušené lety

Ministr zahraničí vyzval české občany, aby za dané situace do Bruselu necestovali. "Z plánovaných pět příletů a pěti odletů máme čtyři zrušené přílety a tři zrušené odlety mezi Prahou a bruselským hlavním letištěm. Letiště v Bruselu je stále pro provoz uzavřeno," informovala ve 14,20 mluvčí Letiště Václava Havla Marika Janoušková. Na letiště dohlíží cizinecká policie. "Do služby byli povoláni specialisté na vyhledávání výbušnin, zintenzivňuje se hlídková činnost před všemi terminály i v tranzitních částech letiště a zvýšená pozornost je ze strany policie směřována zejména na lety a cestující z Belgie a nadále i z Francie," sdělila tisková mluvčí Kateřina Rendlová.

Vojáci posílí policii

"Jsou realizována bezpečnostní opatření s cílem posílit prevenci možných incidentů. Večer v osm hodin se sejde Vláda ČR, aby potvrdila první stupeň ohrožení terorismem a aby posílila policejní hlídky o příslušníky Armády ČR," sdělil na mimořádné tiskové konferenci premiér Bohuslav Sobotka. O přidělení vojska požádal policejní prezident Tomáš Tuhý. Podle něho by v nejbližších hodinách nasazeno několik příslušníků armády. Společné hlídky policie a vojáků mají být nejen v Praze, ale i dalších velkých městech.

Stovky policistů hlídkují

Vyhlášení stupně ohrožení terorismem vyhlašuje ministr vnitra a vláda jej následně potvrzuje. Ministr Milan Chovanec oznámil, že byla přijata opatření na všech mezinárodních letištích, konzulátech, metru a místech se zvýšenou koncentrací lidí. V této souvislosti bylo nasazeno několik set policistů nad rámec běžného výkonu služby.

Obecná charakteristika čtyř stupňů ohrožení:

Stupeň 0 - ideální stav, nemá grafické znázornění a není samostatně vyhlašován,
Stupeň 1 - je třeba zvýšené bdělosti, (žlutá barva)
Stupeň 2 - blíže neurčené riziko směrující vůči ČR, (oranžová barva)
Stupeň 3 - vysoká míra jistoty, že se něco stane, či se něco v ČR už stalo (červená barva)