Velikonoce jsme oslavili s Karlem IV. a poštovními známkami

Beránek a svíce naděje
 

Dnes, na den Vzkříšení Páně, dochází k vyvrcholení velikonočních svátků. Tradicím obestírajícím oslavu Kristova zmrtvýchvstání jsme se věnovali i na našem serveru. Kromě aktuálních svátků nás zajímaly počátky československé poštovní známky, komplikovaný zrod obce Rudná a zrání našeho panovníka Karla IV.   

pondělí jsme se se vypravili do obce, která z historického hlediska vznikla poměrně nedávno

Znka obce Rudná

splynutím dvou vsí. Rudná pamatuje na svém území těžkou práci horníků, naše nejstarší poštovské trasy, a dokonce vojáky ruského generála Suvorova.    

 

 

 

 

 

 

V kříži svatováclavské koruny je údajně ukryt trn z Kristovy koruny, korunovační kříž pak obsahuje další relikvie Kristova umučení

Úterý předznamenalo Velikonoce, i když ty začínaly až o dva dny později. Vysvětlili jsme si základ křesťanských i židovských představ, které vedly k ustanovení svátku. Možná až od nás víte, proč se prvnímu velikonočnímu dnu v češtině říká „zelený čtvrtek“.

 

 

 

 

Na svého předchůdce ihned navázal středeční text o neodmyslitelných velikonočních zvyklostech,

Velikonoční zajíček, symbol Ježíše ve zvířecím světě

od zajíčků a vajíček až k pomlázce.    

 

 

 

 

 

 

 

Muchovy známky

Vzápětí jsme ve čtvrtek opět vzpomněli na počátek poštovních služeb v českých zemích. Tentokrát jsme shlédli na velice malý, avšak důležitý objekt. Naši první poštovní známce pomáhal na svět sám slavný secesní malíř Alfons Mucha.

 

 

 

Pátek je nejtragičtější částí Velikonoc, ale to nám nebránilo, abychom si vzpomněli na našeho

Karel IV. na votivním obrazu Jana Očka z Vlašimi

velikána, slavícího 700leté výročí narození. Karel IV. Ve sledovaném období života jsme ho zastihli, kterak připravoval „splátkový kalendář“ a přivítali jsme jej zpátky v Čechách, kam se po dlouhé době vrátil.