Po viaduktu dojeli legionáři až do Loděnic

Zámek Loděnice ve své původní podobě
 

Železniční doprava převládala v historických článcích tohoto týdne. Zavítali jsme do Loděnic, domova Ostře sledovaných vlaků, oslavili jsme výročí Nigrelliho viaduktu a v Berouně jsme uvítali Legiovlak. Došlo však i na čtvrť Járy Cimrmana a knihtisk.  

V pondělí jsme poznávali Loděnice. Sice tam nenarazíme na lodě, zato je oblast bohatá na

Nádraží z Ostře sledovaných vlaků

přírodní památky a Jiří Menzel zde natáčel svůj oskarový film Ostře sledované vlaky. Nachází se tam také továrna na gramofonové desky, nebo jeden kontroverzní pravoslavný klášter.       

 

 

 

 

 

 

 

Nejzábavnější česká scéna vás zve

Když je řeč o vlacích, tak úterý nám mohlo připomenout například veselohru Vražda v salónním coupé, jelikož jsme se bavili o pražské čtvrti Žižkov, kde má stálou scénu Divadlo Járy Cimrmana. Vzpomněli jsme si na něj i proto, že jeden z Cimrmanových stvořitelů, Zdeněk Svěrák, oslavil počátkem týdne 80. narozeniny.   

 

 

Výročí vzniku si připomenul také jeden neživý objekt, jak jsme o tom psali ve středu. 170

Výstava před budovou Muzea hlavního města Prahy

let uplynulo od počátku stavby Negrelliho viaduktu. Jedná se o pozoruhodnou konstrukci odolnou vůči povodním, jak to v nedávné minulosti dokázala.

 

 

 

 

Letiště Václava Havla

Poté jsme opustili železnici a přichystali se na start k obloze. Čtvrteční článek nám přiblížil historii českých letišť, která započala před 100 lety.  

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                           Pátek si pro nás přichystal dvojitou dávku článků -

Řecká gramatika by nikdy nemohla šířit masově vzdělanost bez knihtisku

nejdřív jsme v Berouně byli svědky příjezdu vlaku s výstavou o československých legionářích a následně jsme před začátkem víkendu ulehli ke svým knihám, které nám zprostředkoval moderní knihtisk.