Aneta Langerová: Sázava je díky uklízení rok od roku čistší

Aneta Langerová se naloďuje v neděli ráno v kempu Samopše
Zobrazit fotogalerii (14)
 

Osmnáct tun odpadků nasbírali dobrovolníci mezi Kácovem a Pikovicemi při akci Čistá řeka Sázava, jejíž patronkou je zpěvačka Aneta Langerová.

Při jedenáctém ročníku úklidu řeky Sázavy letos dobrovolníci potřetí uklidili řeku v celé její délce. Celkem šlo o téměř 200 kilometrů řeky a a jejích přítoků. Na devadesátikilometrovém úseku z Kácova do Pikovic se od 8. do 10. dubna nasbíralo 18,370 tuny odpadků a zapojilo se kolem tisíce lidí. 

 

Aneta Langerová je nejen patronkou, ale také se sama do úklidu zapojuje

 

Jak si letošní akci užíváte?

Začíná se naplňovat naše představa a přání. Přijde mi, že je méně odpadků. Někteří říkají, že to je tím, že nebyla velká voda. Je samozřejmě mnoho míst, kde jsou letité černé skládky, ale také jsou místa, kde můžeme plout a kochat se čistým krajem, což je krásný pocit.

Kolikátým rokem jedete?

Aneta Langerová nese bagáž do lodi

Sedmým, nebo osmým. Vždycky přijedu aspoň na jeden den. 

Takže se čistota Sázavy lepší?

Mám ten pocit. Pamatuji si, že jsme vozili mnohem větší náklady. Teď už jsem viděla jenom pár lodí, které byly hodně zatěžkané. Určitě je to i pravidelností čištění. Také lidé už vědí, že se čistí, a některým to došlo, že by odpadky nemuseli házet do přírody. 

Jak jste se stala patronkou akce?

Díky své sestře (Denisa Cibulková je koordinátorka akce, pozn. redakce) a také díky tomu, že jsem u řeky v Sázavě nějakou dobu bydlela a měla jsem tam i svoji první kapelu. K tomu kraji mám blízko.

Účastníte se i v dalších dobročinných projektech?

Teď se soustředíme hlavně na Čistou řeku. Bylo pár projektů, které jsme podporovali, jako třeba Světluška, ta byla deset let našeho života. Nyní se věnujeme jednorázovým akcím, ale do budoucna si rozmýšlíme ještě další projekty. Když jsme ukončili spolupráci se Světluškou, tak nám zbývalo najednou mnohem více času na práci. Potom jsme hned vydali desku a mohli jsme se víc věnovat hudbě. 

Takže Světluška byla hodně náročná?

Velký projekt, spousta příprav na akce, což bylo dobře a dodneška to funguje. To bylo na tom to hezký. Ale když už to chcete dělat, tak poctivě. My jsme se tomu s bráchou a našim týmem hodně věnovali. Skončil koncert a už jsme mysleli na program na další rok. Podobně to teď děláme s Čistou řekou, takže nezbývá moc kapacity na to ostatní.

Chystáte nějaké aktivity ve středních Čechách? 

Ve středních Čechách budeme hrát hodně v létě v rámci turné Na Radosti „pod širou oblohou“. To bude hezká změna od divadel, kde teď koncertujeme, že budeme na čerstvém vzduchu. Na to se těšíme moc. 

Zkušenost Anety Langerové potvrzuje i její sestra a koordinátorka projektu Denisa Cibulková. „Potěšitelné je, že jsme nenašli nové černé skládky, vraceli jsme se spíš ke starším, o kterých jsme věděli, ale nikdy nebyl čas je pořádně uklidit,“ hodnotí Denisa Cibulková z Posázaví o.p.s. Pomoc si pochvalují také obce a města. „Akci podporujeme dlouhodobě a čtyři tuny odpadu, které se v naší lokalitě každoročně nasbírají, mluví samy o sobě, takže je to obrovská pomoc a děkujeme za ni,“ řekl starosta města Sázava Petr Šibrava.