Šumava jen kousek od Prahy. Vydejte se stezkou barona Ringhoffera

V rámci pochodu Krajinou barona Ringhoffera se turisté mohou stát svědky křtu dvou pivovarských kůzlat
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Bohatý doprovodný program, velké množství zajímavostí a procházka přírodním parkem Velkopopovicko. Územím, kterému se pro svůj přírodní ráz přezdívá „Šumava za Prahou.“ Pochod Krajinou barona Ringhoffera startuje v sobotu dopoledne.

„Pro pochod jsme vypsali čtyři turistické trasy. Základem je dvacet kilometrů dlouhá trať, která vede po naučné stezce Krajinou barona Ringhoffera. Ta začíná u železniční zastávky v Mirošovicích u Prahy, odkud směřuje přes Dolní a Horní Lomnici do Velkých Popovic. Dále oklikou přes Kostelec u Křížku do Kamenice,“ vysvětluje organizátor pochodu Roman Sauer.

 

Navštivte židovský hřbitov, areál rodinné hrobky nebo buďte svědkem křestu dvou pivovarských kůzlat

 

Pokud jste z oblasti Prahy a středních Čech, nabízí se vám o tomto víkendu řada kulturních, sportovních i mnoho jiných akcí. Více na Kam na výlet, festival, s dětmi, na nákupy? Nakoukněte k nám do chalupy

Start sobotního pochodu je u železniční stanice v Mirošovicích (na trati Praha hl. nádraží - Benešov u Prahy) v půl desáté. K cíli se můžete vydat buď po svých, na jízdním kole nebo už podruhé v jedenáctileté historii pochodu také na koloběžce. Ty pořadatelé zapůjčují zcela zdarma.

 

Bohatého doprovodného programu se turisté dočkají především ve Velkých Popovicích. Vedle prohlídky pivovaru, ukázky požárního útoku dětských dobrovolných hasičů se jim v pravé poledne nabídne i tradiční akce, spojená právě jen se sobotním pochodem. Křest pivovarských kůzlat. Ve Velkých Popovicích končí i nejkratší, devítikilometrová trasa.

 

Podívejte se blíže na symbol pivovaru ve Velkých Popovicích na Historie pivovarských kozlů z Velkých Popovic

Cesta dále vede přes Kostelec u Křížků, kde je možné se podívat na tamní židovský hřbitov. Ten byl v roce 2008 prohlášen za kulturní památku České republiky. Cíl pochodu a naučné stezky je v Kamenici, kde bude mimořádně otevřen areál hrobky rodiny Ringhofferů. „Jedná se o sochařsky a architektonicky cenné dílo, kterému dominuje Myslbekova socha ukřižovaného Krista,“ informuje Roman Sauer. „Z Kamenice mohou turisté nasednout na autobus a nechat se dovézt na vlakové nádraží ve Strančicích,“ pokračuje pořadatel pochodu.

 

Zveme na bohatý doprovodný program a výlet nádhernou přírodou

 

Pořadatelé vypsali čtyři trasy - na 9, 20, 30 a 40 km. Start pochodu je v Mirošovicích, kde také končí i dvě nejdelší tratě. Nejkratší varianta se uzavírá ve Velkých Popovicích, dvacetikilometrová trasa končí v Kamenici. Zde se i vyzvedávají zapůjčené koloběžky.

V Kamenici končí výlet pro koloběžkáře, kteří tu budou muset své vypůjčené sportovní náčiní odevzdat. „Komu bude dvacet kilometrů málo, může se vypravit po zpáteční cestě na nádraží do Mirošovic. Vypsali jsme i třicetikilometrovou, doplňkovou variantu, po které se do výchozího bodu dostanou po různých přírodních cestičkách,“ vysvětluje Roman Sauer.

 

Na cílových místech čeká na každého účastníka pochodu diplom a sladká či věcná odměna. „Ty se od sebe liší. Samozřejmě, že nejrychlejší turisté vyberou ty nejatraktivnější, jako je třeba pivní kosmetika,“ směje se hlavní pořadatel. „Lidi ale především zveme na pochod nádhernou krajinou, která pro svůj přírodní ráz dostala přízvisko „Šumava za Prahou.“ Pro účastníky máme také připravený bohatý doprovodný program, který bude po celou délku naučné stezky tvořit i deset zastavení. Na nich se turisté setkají například se skauty nebo rybáři, kteří si pro ně vymyslí speciální úkoly,“ informuje Roman Sauer.