Hořovice se vzpamatovávají z apokalypsy! Lidé děkují záchranářům

 

Jako ve špatném snu si musí připadat obyvatelé Hořovic. Město na Berounsku bylo několik hodin téměř odříznuto od světa, záchranáři se tam dostávali jen velmi těžko. Za vše mohlo mohutné krupobití, které včera večer Česko zasáhlo. Ani teď není situace zrovna růžová.

Ledové nánosy už jsou sice odklizeny nebo úplně roztály, následky však budou občané Hořovic pociťovat ještě dlouho. Zejména ti, kterým velká voda vytopila sklepy nebo zavinila jinou újmu na majetku. Právě vlna, která se obcí valila, způsobila největší škody. Podle očitých svědků se voda valila z autobusového náměstí na Palackého náměstí a místy dosahovala výšky až čtyřicet centimetrů. 

Své si "užilo" i sídliště Višňovka. Obyvatelé některých domů na svých střechách hlásili až půl metru krup. Spousta domácností byla bez elektřiny. A i když už se vše pomalu ale jistě vrací do starých kolejí, místy to stále vypadá, jako by se v Hořovicích točil nějaký katastrofický film v hollywoodské produkci. 

Našly se však i světlé stránky kalamity. Lidé se napříč sociálními sítěmi shodují, že jak zásahy policie, tak i hasičů a dobrovolných hasičů byly perfektní. Opět se ukázalo, že když o něco jde, stále se ještě dokážeme semknout a vzájemně si pomáhat. Celkem důležité zjištění...

I když v Hořovicích stále pokračuje odčerpávání vody ze sklepů, lidé si naplno uvědomují, co se vlastně dělo. "Situace už se uklidnila, ale ti, které to postihlo nejvíce, stále ještě uklízejí. Všechny kroupy dosud neroztály, takže jsou ještě k vidění na parkovišti v Pražské a před zámkem. Bohudík nemám zprávy o tom, že by někdo aktuálně potřeboval pomoc," zmapovala pro nás situaci Yvetta Hájková z hořovického informačního centra.

 

Máte vlastní fotky z posledního přívalu krup nebo silné průtrže mračen, která střed Čech zasáhla v pondělí v podvečer? Budeme rádi, když je s námi budete sdílet. Podělte se na Facebooku nebo na e-mailu info@ctidoma.cz.