Jeden telefonát a 650 dětí ze základní školy se muselo schovat

Trénovalo se, jak čelit nebezpečím vně budovy
 

Bezpečnost dětí nadevše! Tímto heslem se řídí i vedení Prahy 6. Proto dnes v Základní škole Pod Marjánkou proběhla vůbec první simulace, tzv. invakuace. Jde opatření, ke kterému se sahá, pokud je nebezpečí vně budovy. Může jít například o psychicky narušeného jedince, který ohrožuje další osoby, ale třeba i o únik zdraví škodlivých látek do ovzduší.

Cvičení bylo vyhlášeno tak, jak by k němu došlo i v reálné situaci. Tedy telefonátem. Vše proběhlo až překvapivě hladce a během pouhých devatenácti minut bylo hotovo. "Při počtu 650 dětí z pětadvaceti tříd je to velmi slušný výsledek," pochvaloval si Martin Churavý z Úřadu městské části Praha 6. 

Cílem cvičné invakuace je vždy poskytnout vedení školy a pedagogickému sboru jednoduchý a osvědčený postup, jak rychle reagovat na situaci, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, který se dotýká bezprostředního okolí budovy školy. Po vyhlášení mohou pověření lidé použít takzvaný invakuační box a postupují podle přesně daných postupů.

Jde zejména o to, který učitel se ujme kterých dětí, pokud je vyhlášeno nebezpečí například o přestávce, kdo odpovídá za kontrolu uzamčení dveří či uzavření oken. Cvičení bylo zakončeno zpětným telefonátem a nahlášením přesného počtu dětí a dospělých v budově, stejně jako ve kterých místech se kdo nachází. Tato informace je životně důležitá pro složky integrovaného záchranného systému, kterým je okamžitě předávána. Pro policie i hasiče jsou podobná cvičení velmi cenná.

 

 

Klíčová slova: