Lidovci a zelení se usmířili, středočeská trojkoalice pokračuje

Středočeský krajský předseda KDU-ČSL Mgr. Josef Vacek
 

Řadu týdnů panovala pochybnost, zda se trojkoalice KDU-ČSL, Zelení a SNK ED nerozpadne. Zelení nakonec ustoupili a lídrem kandidátky "Společně pro kraj" bude lidovec Josef Vacek.

Již v říjnu loňského roku jsme informovali o formaci pro krajské volby: Lidovci, Zelení a SNK ED půjdou do krajské koalice. Nyní se trojkoalici podařilo ustát neshodu s vedením Zelených.

Mgr. Josef Vacek se narodil 29. června 1959 v Příbrami. Vystudoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Praze a po sametové revoluci dálkově Katolickou teologickou fakultu Univerzity Karlovy. Za minulého režimu se zapojoval do aktivit disentu v Příbrami. V letech 2000 až 2008 byl zastupitelem Středočeského kraje a v letech 2004 až 2008 náměstek hejtmana, mezi rokem 1991až 2002 byl také starostou města Příbram. Členem Československé strany lidové se stal v roce 1985.

Ve čtvrtek 12. května 2016 mělo předsednictvo strany Zelených rozhodnout, že lídr kandidátky Josef Vacek je v jejich očích nadále problematickou osobou, nicméně finální odpovědnost za volební výsledek je na krajském vedení strany Zelených.

"Toto stanovisko vydali po jasném vyjádření našeho předsedy MVDr. Pavla Bělobrádka a předsednictva KDU-ČSL, že trvají na mém postavení v čele koaliční kandidátky. V podobném duchu mne podpořila i krajská organizace Zelených," sdělil středočeský předseda lidovců Josef Vacek. 

Mezitím předsednictvo Zelených v čele s Matějem Stropnickým neúspěšně jednalo se starostou Říčan Vladimírem Kořenem, Petrem Hůlou z Milovic a představitelem Hnutí pro harmonický rozvoj měst a obcí. 

"V pátek 20. května mne potvrdil krajský předseda Zelených Radek Klempera s tím, že trvají na původním domluveném formátu koalice s mojí osobou v čele," sdělil ČtiDoma.cz Josef Vacek.

Proběhlo také užší jednání mezi šesti zástupci tří stran koalice KDU-ČSL, SNK- ED a Zelených. "Ošetřili jsme vzniklé šrámy dané necitlivým postupem vedení Zelených a následně začali pracovat na volební strategii. Slovy Ferdinanda Peroutky: Budeme pokračovat," uzavírá lídr trojkoalice Josef Vacek.

Klíčová slova: