Kde natankujete nejlevněji? Ceny benzínu v kraji

 

Ceny benzinu a nafty se u některých čerpacích stanic výrazně liší. V Mladé Boleslavi jsou příznivé, naopak u dálnice D1 zaplatíte nejvíce.

Blížící se prázdniny a hezké počasí mají pro řidiče jeden nepříjemný důsledek. Ceny pohonných hmot se opět pomalu začínají zvyšovat. V létě tráví řidiči na silnicích více času a majitelé čerpacích stanic z toho musí vytěžit co nejvíce.

K cenám benzinu, které určují jejich rafinérie, si připočítávají marži distributoři a následně prodejci pohonných hmot.  V rámci vzájemné dohody prodávají své produkty všechny rafinérie v Evropské unii za stejné ceny, které stanovuje komoditní burza v Rotterdamu.

Natankujte si, než vyrazíte na výlet. Tipy, kam vyrazit, vám přinášíme zde.

Nejvýhodněji natankujete v Mladé Boleslavi

Kde natankujete nejlevněji?

Nejlevnější benzin pořídíte u Pap Oil v Kosmonosech u Mladé Boleslavi, cena za litr je nyní 28,20Kč. Další stále ještě výhodnou cenu nabízí Benzina v Mělníku, kde zaplatíte o třicet haléřů více. Pod třicet korun se dostanete i v Kladně u Robin Oil, cena se drží na 28,80Kč.

Naftu nabízí výhodně Pap Oil v Berouně, čerpací stanice udává cenu za litr 26,50Kč, v závěsu za ní Pap Oil v Kosmonosech u Mladé Boleslavi nabízí levnější cenu nejen u benzinu, ale i u nafty, prozatím je to 26,70Kč. Pouhých deset haléřů si připlatíte u Medosu v Hořovicích.

Podél dálnice D1 rostou ceny nejvýrazněji

U D1 zaplatíte nejvíce

Nejvyšší růst paliv ve středu Čech je zřetelný u výjezdů dálnice D1. Čerpací stanice Shell ve Všechlapech prodává litr benzinu za necelých třicet tři korun. Zaplatíte zde i rekordní cenu za litr dieselu, a to 32,40 korun.

Ceny rostou i u ostatních dálnic.

Průměrná cena za litr benzinu ve středu Čech je momentálně 29,04Kč. Diesel je na průměru 27,25Kč.

Cena LPG je stále třetinová

Ve Štěrboholech u čerpací stanice Tank Ono natankujete LPG za 10,50Kč. U Pražských služeb ve Vysočanech se ale cena značně liší – za litr zaplatíte o vice než tři koruny více.

Pozor na nekvalitní paliva

Při výběru čerpací stanice bychom se neměli řídit pouze cenou, ale i kvalitou prodávaného paliva. Pokud je cena výrazně nižší, nabízí se vysoká šance, že benzin nebo nafta můžou být smíchány s nekvalitními kapalinami. Peníze, které ušetříte na palivu, necháte v servisu za opravu motoru.

Pokud tankujete u jedné čerpací stanice častěji, můžete si zjistit, zda ji v minulosti Česká obchodní inspekce nepokutovala za prodej nekvalitního paliva.

 

Udané ceny benzinu a nafty vychází z reálných cen mbenzin.cz, kde je zadávají sami řidiči a provozovatelé čerpacích stanic.