Nejtvrdší hasič přežije. V Senohrabech soutěží dokonce i ženy a děti

Železný hasič začíná v sobotu 4. června v deset hodin
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Zdolat třímetrovou bariéru, odtáhnout i osmdesátikilovou figurínu nebo proběhnout slalom s dvěma dvacetikilovými barely. V cíli si pak konečně sejmout přilbu a ze zad stáhnout tlakovou lahev... V Senohrabech vás zvou na atraktivní hasičský víceboj.

Původně to byla jen zkouška. V situacích, které simulovaly zásahy hasičů, měla prokázat funkčnost a spolehlivost nových dýchacích přístrojů. Tehdy však zapracovala inspirace hasičů. Soutěže TFA (z anglického Toughest Firefighter Alive – „nejtvrdší hasič přežije“) zakrátko překročily z Ameriky i na ostatní kontinenty. Disciplína, ve které hasič v kombinéze, těžkých botách a s dýchacím přístrojem na zádech zdolává fyzicky náročné překážky, se v srdci Evropy rozšířila po roce 2000.

 

TFA? Silový víceboj, ve kterém si člověk sáhne až na dno

 

Vedle atraktivity celého podniku mají TFA soutěže ještě jeden hlavní účel. Zlepšit fyzickou kondici hasičů. „Závodník si připomene situace, které běžně zažije během zásahů. Ať je to překonávání výškové bariéry, běh s požárními hadicemi, běh se zátěží či mlácení kladivem. Silové disciplíny si však každý pořadatelský sbor upravuje podle svého,“ vysvětluje Ivana Fajstavrová, účastnice a jedna z organizátorek TFA soutěží.

 

Kolečko, složené třeba i z deseti úkolů, zvládají nejrychlejší závodníci během tří minut. K nim patří i Josef Brabec, starosta SDH Turkovice. „Kromě disciplín se také mění jejich obtížnost. Například je velký rozdíl v transportu figuríny po rovině, nebo do kopce. Stejně tak je rozdíl ve vzdálenosti, na kterou se figurína přenáší. Někde je to dvacet metrů, někde třeba osmdesát,“ doplňuje Josef Brabec, který k hasičským vícebojům vyjíždí do celé republiky.

 

„Nejzajímavější disciplínu jsem absolvoval v Milevsku, kterou pořadatelé nazývají „Peklo.“ Jedná se o modifikaci překážky „Tunel“, ve které se nízkým tunelem přenáší závaží (2x20 kg). V Milevsku „Tunel“ zakouří a osvítí halogeny, takže v něm není nic vidět,“ přidává něco ze svých zkušeností starosta turkovických hasičů.

 

TFA soutěž už tuto sobotu. Pořadatelé slibují atraktivní podívanou

 

Udělat si obrázek o klání, ve kterém se pořádají i mezinárodní mistrovství, máte už v sobotu 4. června v Senohrabech. Na dvoře místní hasičské zbrojnice budou závodníci zdolávat deset soutěžních disciplín. „Zveme všechny diváky na atraktivní podívanou,“ slibuje Ivana Fajstavrová, jedna z pořadatelek soutěže a správce členské základny senohrabských hasičů. „Soutěž v Senohrabech je velmi dobře organizovaná,“ nechává se slyšet i Josef Brabec, který patří k jejím dlouholetým účastníkům.

 

Vedle mužů dojde v Senohrabech i na start ženské kategorie. Velké množství diváků každoročně poutá i soutěž dětských hasičů. Ti na závodní dráze například roztahují hadice, ve zmenšeném hammer boxu provádějí údery kladivem, překonávají kladinu či žebříkovou stěnu. „Soutěž Dětský dobrovolný železný hasič je oblíbená nejspíš z toho důvodu, že v okolí žádná podobná dětská soutěž neprobíhá a malí hasiči si stejně jako dospělí rádi vyzkouší své dovednosti v disciplinách TFA,“ uzavírá Ivana Fajstavrová.