Benešov musel kvůli losování zakázek vrátit šest milionů z dotace

Město se chystá přestavět kasárny na sociální centrum
 

Ministerstvo financí označilo losování zájemců o veřejnou zakázku na benešovský vodovod za neprůhlednou a neférovou. Město již částku 6 518 546 Kč z evropských fondů muselo vrátit.

Celý problém vznikl před osmi lety, kdy město začalo realizovat projekt Zlepšení vodohospodářské infrastruktury za téměř 184 milionů korun. Bývalý místostarosta Roman Tichovský vzpomíná, že způsob výběrového řízení opakovaně konzultovali s Fondem životního prostředí i s právníky. K losování přikročili, protože se o zakázku přihlásilo přes třicet zájemců. Postup nebyl nikým napaden ani při tři měsíce trvajícím auditu v loňské létě. Až v listopadu 2015 se ve výsledku auditu objevila výtka.

Petra Roubíčková

"Auditor (Ministerstvo financí) vyměřil tzv. korekci za nedodržení transparentních postupů při výběrovém řízení. Konkrétně nebyl v rámci veřejné zakázky zaznamenán průběh losování takovým způsobem, který by odstranil pochybnosti o tom, že bylo provedeno férově, a zároveň nebylo prokázáno, jakým způsobem opravdu losování probíhalo," uvedla tisková mluvčí Ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Korekce představovala 5 % výdajů veřejné zakázky, což je suma 6 156 404,57 Kč z Fondu soudržnosti a 362 141,45 Kč z prostředků na koofinancování od Státního fondu životního prostředí. "Příjemce dotace výše uvedené částky uhradil ke dni 11. 5. 2016 a v současné době je zpracováváno ukončení nesrovnalosti," sdělila Petra Roubíčková.