Hasičům šlo o život, ve Vestci už dříve lidé umírali

 

Obrovský požár proměnil jeden dům ve spáleniště a chybělo málo, aby popelem lehl i další barák. Dvanáct jednotek hasičů ho dostávalo pod kontrolu několik hodin. Šlo jim přitom doslova o život. 

Vestec u Prahy zažil velmi dramatické odpoledne. Po poledni tam vzplál jeden z rodinných domů, celkem se plameny rozšířily na tři domy, přestože je mezi nimi poměrně velká mezera. Ušetřeno nezůstalo ani auto, které parkovalo mezi dvěma z nich. Přitom nejde o první mohutný požár, který obec zachvátil.

V roce 2009 pouhé dva dny po Štědrém dnu si však oheň vyžádal dva lidské životy, další dva lidé skončili v nemocnici. Letos v dubnu měli hasiči ve Vestci práci znovu, tentokrát lehl popelem rodinný dům. Škoda byla za dva miliony, majitelé domu vietnamského původu oznámili, že v prvním poschodí, které zcela vyhořelo, měli uloženou značnou částku peněz.

Pokud je požár malý, můžete se ho pokusit uhasit sami. Ale pozor, nikdy nehaste vodou, pokud je v blízkosti zdroj elektrického proudu, ani ji nelejte na olej nebo tuk. V pánvi se vznítí a poprská vás.


Tentokrát se to obešlo "jen" se zraněním, konkrétně dvou zasahujících hasičů. Pověrčivé povahy by si mohly myslet cosi o vesteckém prokletí dvojek. Stav mužů ale naštěstí není vážný. Jeden to odnesl zhmožděním krční páteře, druhý bederní páteře. "Byli zafixováni proti pohybu, podaly se jim nezbytné léky a poté byli převezeni do nemocnic v Motole a Krči," potvrdila mluvčí záchranné služby Petra Effenbergerová.
 

Škoda na majetku byla vyčíslena na dva miliony korun. Důvod, proč začalo hořet, se stále vyšetřuje. O tom, že následky mohly být ještě mnohem horší, svědčí fakt, že hasiči z domu vynesli dvě propanbutanové láhve, které na zahradě ochlazovali. Ve Vestci mají s požáry zkušenosti, hořelo tam například i o čarodejnicích, dokonce šlo o největší požár ve Středočeském kraji. Také tenkrát byla škoda kolem dvou milionů korun.