Jak ušetřit na cestách: Vyhněte se hotelům

Myslíte, že hotel je jedinou možností, kde přespat? Mýlíte se
 

Láká vás dovolená v zahraničí, ale nechce se vám utrácet majland? Pak si zapamatujte, že hotely nejsou jedinou možností, kde se ubytovat. Slyšeli jste třeba o quest house? Je tady třetí díl seriálu "Jak ušetřit na cestách". Poznávejte krásy světa kolem vás s plnou peněženkou.

1. Nefixujte se na hotely

Hotely jsou jistě lákavou možností pro všechny turisty, ale proč vlastně? Stejně tak dobře se dají využít hostely, obzvláště pokud cestujete s partou lidí. Nejvýhodněji vyjde víc lůžek na pokoji. Pokud cestujete jako pár, vyjde nejlépe questhouse, což znamená, že se ubytujete u místních. Kromě přijatelné ceny tak můžete poznat běžný život dané kultury. V ceně je většinou i domácí snídaně nebo večeře, kterou připraví hostitelka. Jako bonus k ubytování tedy ochutnáte místní speciality.

 

Víte, jak ušetřit na cestách? Zkuste naše tipy

 

2. Zvolte přenocování ve vedlejším městě

Určitě je lákavé přenocovat ve velkém městě, jenže právě ta bývají dost drahá. Přitom někdy stačí přespat v nejbližším menším městečku, kde už je cena poloviční. A může to být ubytování stejné úrovně jako v tom velkém městě, ba i lepší. Navíc doprava z centra do vzdálených čtvrtí města leckdy vyjde nastejno jako odcestovat do vedlejšího města.

 

3. Vyzkoušejte couchsurfing

Couchsurfing znamená, že si pronajmete gauč v něčí domácnosti. Můžete takhle naopak cizince i u sebe hostit. Většina cestujících, co už tuto metodu cestování zkoušela, si ji nemohou vynachválit. Couchsuffing zastřešují velké weby, kde si u každého můžete přečíst pozitivní, či negativní recenze a hodnocení, takže si můžete udělat obrázek, ke komu jedete.

 

4. Vymeňte si domovy

Možná si zaklepete na čelo, ale tohle je vlastně podobné tomu, když u sebe necháte někoho přenocovat. Jen jste v té době u něj doma, zatímco on využívá výhod toho vašeho domova. Říká se tomu home exchange neboli home swaps. Jednoduše si vyberete někoho, kdo chce kupříklad cestovat do Prahy, zatímco vy byste se rádi podívali třeba do divoké přírody Zélandu. Pak nezbývá než si domovy na pár dnů vyměnit. Všechno je samozřejmě zastřešeno bezpečnostními opatřeními i hodnocením uživatelů.

 

 

5. Mobilheim, dodávka nebo spacák

Určitě je další možností obyčejné stanování. Můžete tak poznat různé kraje jenom s batůžkem na zádech a stopovat, ale určitě to není pro každého. Vyjde to však levně, protože nejste fixovaní na ubytování – jednoduše postavíte stan a spíte ve spacáku, využít můžete veřejných umýváren. Další možností je pak cestovat dodávkou, kdy můžete přespávat přímo v prostoru vozidla, je to o něco praktičtější než mobilheim.

Mobilheim je vlastně domov na přívěsu auta, sice se s ním musí cestovat opatrně, ale zato má vlastní postel, kuchyňku a koupelnu. Jen je třeba napojit ho na místní vodu, elektřinu a musíte platit i pronájem místa, kde stojí – ceny jsou závislé pak na každé zemi, nejvýhodnější bývají kempy.