Matka se zoufale snažila zachránit dítě na potápějícím se raftu, pomohli hasiči

 

Bylo to drama jako vystřižené z pera hollywoodského scénáristy. Naštěstí se však nepsal katastrofický film, i když to tak na začátku mohlo vypadat. Matka se na řece Berounce snažila zoufale zachránit sebe i dítě z potápějícího se raftu.

Včera odpoledne bylo na jezu Čilá na Berounce pořádně rušno. Díky pěknému počasí a poměrně dobré výšce hladiny přilákala voda milovníky vodních sportů, samozřejmě i raftingu. A jak už to tak bývá, ne vždy jde všechno podle předpokladů. Pohodové odpoledne se během několika vteřin změnilo v boj o život. 

Práce hasičů je často životu nebezpečná. Jako když zachraňovali muže z hořícího domu.

Občas se stane, že raft nevydrží. Tentokrát to bylo o to horší, že uvnitř pomalu se potápějícího "člunu" byla žena a dítě. "Na místo byly povolány čtyři jednotky hasičů s čluny a vrtulník s leteckými záchranáři z Prahy," potvrdil za středočeské hrasiče Jaroslav Gabriel. V první chvíli totiž nikdo netušil, jak moc je situace vážná. 

Do příjezdu hasičů žena vylévala vodu vnikající do uvězněné lodi, a bránila tak jejímu potopení. Jako první se na místo dostavila jednotka sboru dobrovolných hasičů z obce Skryje a šli okamžitě na věc. Nebylo na co čekat, z břehu se mohlo zdát, že raft může jít každou chvíli pod vodu.

Dlouho se mluví o tom, zda by měla či neměla být přehrada na Berounce. Co na to hejtman?

Jeden z hasičů se za pomoci kolegů, kteří jej jistili pomocí lana, dostal k člunu a oba jeho pasážery tak zachránil. "Pomoc záchranné služby, která se také dostavila na místo, nebyla potřeba, nikdo nebyl zraněný," dodal Gabriel.

Hasiči nezachraňují jen lidi, občas se třeba spustí do kanálu kvůli kachničkám.

Tento "příběh" tedy skončil naštěstí dobře. "Hasiči makali na jedničku. Než jsme jim stihli nabídnout pomoc, bylo hotovo," usmíval se jeden z přihlížejících. Žena s dítětem však mají jistě zážitek na celý život a možná i malé poučení, že voda je opravdu nevyzpytatelná. 

Klíčová slova: