Létající klíště útočí, repelenty na něj nezabírají

 

Obyčejná procházka do lesa se může stát dost nepříjemnou. Nejenže na vás útočí nejrůznější mušky, komáři a další hmyz, teď však máte docela velkou šanci, že narazíte na takzvané létající klíště. Jde o druh kloše, který se u nás až doteď nevyskytoval. Lépe řečeno nebyl popsán...

Je to klíště, nebo to není klíště? Jak se to vezme. V první řadě je třeba podotknout, že nejrozšířenějším druhem tohoto parazita, se kterým se v lese potkáte, je kloš jelení. Nicméně pokud nejste jelen, můžete být relativně v klidu. Jako svého hostitele si vás nejspíš nevybere a pokud ano, nebudete mu chutnat.

Letos se přemnožil i jedovatý pavouk, který vás může kousnout vlastně kdekoli.

Letos se ale dostává do popředí jiný jeho "bráška", který pochází původně z Japonska. Tento „chlapík“, který měří v průměru 3,5 milimetru, přitom zatím ani nemá české jméno. Ne, že by v Česku nebyl vůbec nikdy a najednou se zjevil ze země vycházejícího slunce. Spíš ho vědci i odborníci opomíjeli a pletli si ho právě s klošem jelením. 

Komár přenášející virus zika už se k nám prý blíží.

I proto se uvažuje, že by se mu mohlo říkat „kloš opomíjený“. Jsou ale i další varianty. „Třeba kloš lesní podle místa, kde se vyskytuje. Nebo kloš chlupatý či silnochlupý, kdybychom chtěli přeložit latinský název," vysvětluje Jan Votýpka z Univerzity Karlovy v Praze. Zároveň dodává, že o klíště v pravém slova smyslu nejde a jedná se o mouchu. "Spočítejte tomu nožičky a zjistíte, že jich má šest. Tedy jako hmyz."

Dokonce ani s tím létáním to kloš, který se vyskytuje prakticky všude po Středočeském kraji, nemá nadosmrti. Jakmile totiž najde hostitele, létající aparát odhodí a zůstává na místě do konce života. Problém je, že nejde zaplácnout, protože je tuhý, navíc na popisovaného jedince nefungují ani repelenty a další ochranné prostředky.

Máte rádi zvířata? Tak si nemůžete nechat ujít tuhle gepardí partičku!

Nikoho totiž nenapadlo vyvíjet repelenty proti klošům. "Časem se nás snaží opustit, nejsme prioritou v jejich jídelníčku. Ale pokud se spletli a už odhodili křídla, mají smůlu, dalšího hostitele nemají šanci najít."

Po těle se nám pak pohybují a někdy mohou i sát. Nicméně většina nepříjemného pocitu, který máme z jejich přítomnosti, není kvůli sosáku, ale mohou za to jejich nožičky. Jsou totiž zakončeny ostrým bodavým drápkem, který nám způsobuje svědění.

Nemoci nehrozí
Kloš je vůbec zajímavé stvoření. I ve světe hmyzu, kde se dějí nejrůznější úžasné věci. Samička totiž nosí potomka v sobě a jistým způsobem ho kojí zvláštní mléčnou hmotou. "Naklade ho až ve chvíli, kdy je zcela vyvinut. Samička omezuje dobu nesamostatnosti potomka a nebezpečí pro něj je mnohem méně," přidává něco ze života klošů Votýpka. 

Aktivita klíšťat je letos velmi vysoká. Dávejte si nejen v lese pozor.

Člověk naštěstí nemusí panikařit, žádné nové druhy nemoci s klošem silnochlupým, který se vyskytuje nejvíce v srpnu a září, nečekejte. Dokonce vás nenakazí ani těmi, která přenášejí obyčejná klíšťata. "Ta šance je prakticky nulová," potvrdil Votýpka.

Ano, být již zmíněným jelenem, máte zaděláno na problém a nejspíš i zdravotní komplikace. Jako člověk budete mít maximálně nepříjemný pocit, až si z vás kloš udělá závodní dráhu. A to zase není tak strašné.