Čím starší matka, tím větší mládě!

Zobrazit fotogalerii (3)
 

Samice hrabáče kapského Kvída rodila už počtvrté. Z předchozích tří porodů přežilo pouze jedno mládě. Jak to vypadá s nejnovějším potomkem?

Čtvrté mládě hrabáče kapského porodila v sobotu zdatná matka Kvída. Je to její čtvrtý potomek, otcem se stal hrdý hrabáč Draco.

Kvída si hned po porodu správně lehla, aby od ní mládě mohlo pít. Porodní váha mláděte byla přes 1 400 gramů a to potvrzuje, že čím starší a zkušenější je samice, tím větší má mládě.

Malý hrabáč je čilý, sám začal hledat matčiny struky a kolem půl čtvrté se poprvé pokusil sát mateřské mléko. Pití opakoval nejdříve častěji a potom v pravidelných, asi dvouhodinových intervalech.

Letos už se v pražské zoo otočilo opravdu hodně lidí. Zoo přivítala miliontého návštěvníka. Letos nečekaně brzy

Z toho mají chovatelé velikou radost, protože dvě předchozí mláďata Kvídy uhynula krátce po porodu. Loňské mládě, které se jako její první podařilo odchovat, se samo napilo až devátý den a bez náročné péče chovatelů by nepřežilo!

V letošním roce proběhlo v Evropě (včetně Zoo Praha) pouze sedm porodů hrabáčů, ale odchovat se zatím podařilo pouze dvě mláďata. První týden bývá pro mláďata hrabáčů kritický, ale pokud bude vše pokračovat jako dosud, má nové mládě Kvídy dobrou šanci.