Nepořádek a uzavírky, to je bourání hotelu Praha

 

Již v pondělí zahájili v Kralupech nad Vltavou diskutované bourání hotelu Praha. Jak místo vypadá dneska? Zatím se tady nic neděje, za hotelem je akorát nepořádek! Podívejte se do naší galerie.

Bourání symbolicky zahájila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová v doprovodu starosty Kralup nad Vltavou Petra Holečka. Akce je totiž součástí programu financovaného ze státního rozpočtu "Podpora revitalizace území" se zaměřením na podporu demolic budov ve městech a obcích. A tak se na náměstí, které je celé rozkopané, bude navíc bourat.

Cíl programu: má být příprava území pro jeho plnohodnotné využití v dalším rozvoji města.

Místostarosta Kralup Libor Lesák k dlouho očekávané akci říká: "Demolici hotelu Praha jsme měli spočítanou asi na pět milionů korun, ale vybraná firma ji provede ani ne za polovinu. Navíc bude akce z devadesáti procent kryta částkou, kterou město obdrží právě z dotace od Ministerstva pro místní rozvoj.“  

Město si sice obhajuje cenu bouracích prací, nicméně veřejnost z nich není příliš nadšená. Je to prý škoda, navíc Kralupy moc ubytovacích možností nemají. Proč se tady vlastně bourá? Kvůli dobrému úmyslu, nebo jen proto, aby se vybralo ještě trochu více peněz na prodeji pozemků, kterých se v současné době město zbavuje, a to přímo v blízkosti hotelu, tedy na náměstí!? Ostatně i pozemek pod Prahou už má svého majitele. „Je škoda hotel bourat z architektonického i praktického hlediska. Jediný hotel v Kralupech vypadá jako panelák, ve kterém by se host pomalu styděl bydlet, nemáme slušnou restauraci. Kdyby se o to někdo staral, v hotelu Praha bychom mohli mít oboje - hotel a třeba i lepší restauraci. Navíc Praha patří k centru města. Když už to nefunguje jako hotel, mohl se objekt předělat třeba na ubytovnu pro potřebné,“ říká jeden z místních obyvatel Martin Šloser.

O bourání a rekonstrukcích jsme již informovali. Hotel Praha půjde k zemi, centrum Kralup se bude rekonstruovat

Bourání je teď na pražské firmě Arimet plus s.r.o., celková cena se vyšplhá na 2.210.628,26 korun. Samotná demolice objektu potrvá do konce listopadu. Po tuto dobu budou platit v blízkosti objektu určitá dopravní omezení, která se nejvíce dotknou řidičů.

"Protější parkoviště, které je součástí Palackého náměstí, bude po dobu demolice nefunkční, neboť v tomto místě dojde k vystavění ochranného plotu. Uzavřen bude i chodník pro pěší. Naopak parkoviště naproti budově České spořitelny nedozná výraznějších omezení. V důsledku demolice se ale částečně zkomplikuje doprava v Žižkově ulici, přes kterou budou nákladní automobily odvážet sutiny,“ uvedl Dušan Osladil, ten má na starosti stavební dozor na odboru realizace investic a správy majetku.