Beroun schválil dotace na sport, některým klubům hrozí zánik

Byl to boj, ale dotace na sport nakonec půjdou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Od března se v Berouně táhla jednání o rozdělení sportovních dotací pro letošní rok. Reálně tak hrozilo, že kluby i spolky zůstanou bez grantů, což by pro ně znamenalo existenční problémy. Zastupitelé jim teď sice peníze konečně přiklepli, přesto se stále nelze zbavit jisté hořké pachuti. 

Více než půl roku se zastupitelé nebyli schopni dohodnout, jak, kolik a komu přiklepnou městské dotace. Sportovců se tak právem zmocňovala stále větší panika. A i když se nakonec povedlo granty rozdělit, do ideálu to má hodně daleko. Nový systém, který předložila sportovní komise, má řadu much, které bude potřeba odstranit.

Například hokejové Lvice dostaly o třiaosmdesát tisíc méně než loni. "Snížená dotace je jako morová rána. Znamená to likvidační problém, jak teď máme zafinancovat další sezonu?" ptá se jejich kouč Václav Roztočil. Klub, která má třicetiletou tradici v nejvyšší soutěži, ji tak možná v sezoně 2016-2017 hrát nebude.

Systém rozdělování
Podle Roztočila je to o to smutnější, že například sousední Králův Dvůr poskytl svým hokejistům téměř pětkrát tolik peněz přesto, že hrají pouze kraj. Navíc srovnávat se nedají ani rozpočty obou měst. Ten berounský je zhruba dvakrát tak velký a čtyři miliony korun z něj jdou právě na sportovní činnosti. 

Kamenem úrazu byl nový systém rozdělování, což vedlo k dohadům, že jedni jsou upřednostňováni na úkor druhých. Uznal to i starosta Berouna Ivan Kůs, když zastupitelstvo odložilo červnové hlasování. "Tradiční žadatelé o dotace poukazovali na to, že nebyl ustálen systém některých pojmů. Zpracovávané podklady pro výpočet dotací tak nejsou objektivní."

Bylo to nutné zlo
Pokud by se však hlasování odložilo i na posledním zasedání, klubům už by hrozil kolaps. Proto pro návrh nakonec zvedli ruku i ti zastupitelé, kteří s ním měli problém. "Byl jsem jedním z hlavních odpůrců. Ale bylo nutné schválit peníze pro děti. Systém je podle mého názoru napůl nepoužitelný a napůl se z něj musíme poučit. To samé si myslím o sportovní komisi. Doufám, že se v ní v co nejbližší době odehrají zásadní změny," přál si zastupitel Patrik Brodan. 

Je s podivem, že za více než půl roku nebyli v Berouně schopni systém nastavit tak, aby plnohodnotně fungoval. Ve finále vznikl kočkopes, který prošel jen proto, že v opačném případě by to znamenalo ještě větší chaos. Spokojen tak není prakticky nikdo. Na druhou stranu nikdo není neomylný. Podobné omyly však většinou vyjdou pořádně draho hlavně subjekty, které do rozhodování vůbec nemohou mluvit.