Beroun zažívá další dopravní kolaps, místní toho mají dost

V Berouně zažívají těžké časy
 

Obyvatelé Prahy jsou zvyklí na každodenní kolony a už jim to nepřijde divné. V Berouně se s tím však nechtějí smířit. Sotva skončila uzavírka sjezdů z dálnice D5, je tu další komplikace, která otravuje životy lidí. Ulice Koněpruská, Husova a Cajthamlova se proměnily ve staveniště.

S faktem, že se věci musí čas od času opravit, asi souhlasí všichni. Jde ale o to, jakým způsobem se to dělá a jestli se přihlíží k potřebám "obyčejných" obyvatel Berouna a přilehlých obcí, kteří tam jezdí za prací. Tři neprůjezdné ulice znamenají, že se na příjezdu do města směrem od Zavadilky tvoří dlouhé kolony. 

Přitom nejde o žádnou krátkodobou záležitost. Rekonstrukce bude ve zmíněných ulicích probíhat až do 21. listopadu, ovšem v ideálním případě. Jestli některá z jedenadvaceti etap nepůjde podle plánu, časový harmonogram se logicky naruší. "O komplikacích víme a snažíme se je řešit. Hledáme jinou variantu, která by dopravu tolik nekomplikovala," tvrdil berounský místostarosta Michal Mišina. 

To je však mezi dvěma kruhovými objezdy dost těžko proveditelné. Vznikají fronty dlouhé i několik kilometrů. Zdržení tak v extrémním případě dosáhlo i celé hodiny. "Je neuvěřitelné, jak si s námi zahrávají. Proč to proboha nedělají postupně? Zavřou všechno a na lidi se kašle. Stejně to bylo se sjezdy z D5," rozčilovala paní Kateřina. Vezla děti do Prahy do školy, ale nejenže nestihla vyučování, pozdní příchod musela vysvětlovat i v práci. 

Není však zdaleka jediná, komu tekly nervy. "Od Jarova k mostu nad železnicí dva semafory. Dobře, to by se ještě dalo. Ale co se děje pak, to je jak dopravní peklo. Deset minut se třeba vůbec nehnete z místa. V tomhle městě se snad všichni zbláznili. A u nás ve firmě taky, proč jsme to nevěděli, abychom to vzali jinudy?" stěžoval si jeden z profesionálních řidičů, který si nepřál být jmenován kvůli obavám ze ztráty zaměstnání. 

Není se čemu divit, že to řidiči občas nevydrží a zkracují si cestu po trávníku nebo chodníku. Což je však dobré možná pro některé teréňáky, jinak je však kličkování mezi výkopy dost velký hazard. Beroun si evidentně pořádně zahrává s nervovou soustavu nejen svých obyvatel. Na druhou stranu, jak jinak zajistit opravu komunikací?

Řidiči, který místem projíždějí, mají jasno: "Přemýšlet u toho, plánovat. My máme rozum, chápeme nějaké zdržení. Ale rozum požadujeme i od úředníků, kteří o tomhle rozhodují." Do té doby se dá holt před uzavírky smutný smajlík s nápisem "Musíme to opravit".